Ung landmand går efter alternativ etablering

Som mange andre unge landmænd drømmer Villiam Laursen om at blive selvstændig, men han har ingen familierelationer til landbruget og vil derfor leje en slagtesvinestald.

Hvis det ikke lykkedes Villiam Laursen at finde en egnet stald, er det planen at arbejde som driftsleder og få mere erfaring.

Villiam Laursen, der snart fylder 22 år, er uddannet produktionsleder og snart færdig som agrarøkonom fra Landbrugsskolen Sjælland i Høng – og så drømmer han ligesom mange andre unge landmænd om at blive selvstændig.

Men når man kommer fra en familie, der ikke har nogen relationer til landbruget, så kan det være ekstra svært. Derfor har Villiam Laursen lagt en lidt anderledes plan.

På landbrugsskolen har han analyseret alle muligheder for at komme ind i erhvervet, og på den baggrund er valget faldet på leje af en stald. Og derfor søger han nu en slagtesvinestald.

- Jeg har længe tænkt på, hvordan jeg kunne komme i gang, og selv om jeg har en opsparing, så rækker den ikke langt. Derfor skrev jeg opgave om alternative etableringsformer og har snakket med etablerede landmænd om muligheden, fortæller Villiam Laursen, der også har haft en dialog med et par banker om forretningsmodellen.

Alle muligheder åben

- Den afgørende fordel ved at leje en stald er, at det er en billig måde at komme i gang på, i forhold til hvis jeg skulle forrente en ny stald eller købe en ejendom. Samtidig binder jeg mig ikke for lang tid, og jeg har ikke så stort et likviditetsbehov, påpeger Villiam Laursen.

- Jo mere jeg tænkte over det, analyserede mulighederne og snakkede med andre om det, jo mere sikker er jeg på, at leje er det helt rigtige for mig lige nu.

Villiam Laursen

Derfor faldt valget på at leje en stald. Og hans valg blev bekræftet af banken, der tidligere havde opfordret ham til at tænke i alternativer.

- Jo mere jeg tænkte over det, analyserede mulighederne og snakkede med andre om det, jo mere sikker er jeg på, at leje er det helt rigtige for mig lige nu, fastslår han, som lige nu derfor jagter en slagtesvinestald, han kan leje.

Stalden skal helst ligge på Midtsjælland eller i Vestsjælland. Der skal minimum være plads til 5.000 slagtesvin, men om det er tør- eller vådfoder er ikke afgørende. Lige nu holder Villiam Laursen alle muligheder åbne.

Plan B er også klar

Hvis det ikke lykkedes Villiam Laursen at finde en egnet stald, er det planen at arbejde som driftsleder og få mere erfaring. På sigt er det dog drømmen om at være selvstændig, der trækker.

- Den dag, jeg skal etablere mig og købe landbrug, er det med alternative finansieringskilder fra for eksempel investorer udefra, siger den unge landmand.

Men lige nu er det vigtigste at arbejde som selvstændig – om han ejer eller lejer stalden er mindre vigtigt, hvis man spørger den unge landmand, som håber, at landmænd eller andre, som kan hjælpe, vil kontakte ham på 24803713.

Læs også