Vellykket byggeri klar ved Haarby

Der var fuld sol over den nyopførte slagtesvinestald ved åbent hus-arrangementet, og bygherre Martin Boe Madsen glæder sig over et godt byggeforløb.

Inden stalden ved Haarby blev fyldt med grise før jul blev der afviklet et mindre åben stald-arrangement for de nærmeste naboer, håndværkere, familie og venner.

Det var en glad bygherre, der kort før jul kunne markere et veloverstået byggeforløb med et mindre åben stald-arrangement for de nærmeste naboer, håndværkere, familie og venner.

Martin Boe Madsen, der fra fødegården i Ebberup driver en full-line produktion på 600 årssøer og 27.000 slagtesvin, har i det meste af 2021 haft lidt ekstra at se til, idet opførelsen af en tvillingestald til en årlig produktion af 22.000 slagtesvin på Tøjstedvej ved Haarby har stået øverst på dagsordenen.

Med opførelsen af det nye staldanlæg kommer den samlede leverance af slagtesvin dermed op på 50.000 om året.

Et byggeri som ønsket

Svineproducenten har selv stået for aftalerne el, VVS, ventilation, inventar og aftalerne med entreprenøren, der har stået for udgravning, og her er det lokale håndværkere, der er valgt til at varetage opgaverne, mens det er Kjargaard Byg, som har totalentreprisen på selve råhuset.

Han glæder sig over, at det hele bare har kørt som planlagt, og byggeriet er endt med, at blive som han håbede. Et simpelt anlæg, uden alt for meget teknik, hvor det er let at passe grise uden for mange ekstra mandetimer.

- Kun her til sidst blev vi lidt presset i forhold til levering af materialer. Det var især mangel på spær der skubbede tidsplanen, men meget er indhentet. Håndværkerne har virkelig knoklet. En dag talte jeg 28 mand i alt på pladsen, så det er kun endt med tre ugers forsinkelse i forhold til det planlagte, fortalte svineproducenten ved arrangementet med forventning at kunne sætte de første grise i stalden få dage før jul.

Skygger over en stor dag

Martin Boe Madsen er tilfreds med nu at kunne sætte punktum for et så vellykket byggeforløb. Imidlertid kaster den aktuelle situation i svinebranchen lidt en skygge over den store dag.

- Vi kommer ud af året med høje omkostninger på alt. El – ja, energi i det hele taget og foder. Det eneste, der ikke er høje priser på, er grisene, påpeger Martin Boe Madsen, og fortsætter:

- Og så er jeg jo Tican-leverandør!

Den realitet, at Tican pludselig ikke længere matcher Danish Crowns efterbetaling og dermed afviger fra den praksis, som slagteriet hidtil altid har fulgt, rammer dermed også den sydvestfynske svineproducent.

Læs også