Influenza-sæsonen er begyndt – forebyg smitten

I fire podcasts stiller Seges Gris skarpt på influenza A-virus i grisebesætninger. En forsker og en dyrlæge gør dig klogere på, hvad influenza er, hvordan man håndterer smitten i besætningerne, og hvordan man undgår smitte fra mennesker til grise og omvendt.

Vi er trådt ind i influenza-sæsonen. Arbejder du i en grisebesætning, er du sikkert allerede klar over, hvilke forholdsregler du skal tage, når det kommer til at undgå at smitte dyrene med influenza. Ellers kan du med fordel lytte med i en ny podcast-serie, hvor Seges Gris sætter fokus på influenza A-virus.

I podcast-serien har forskeren Pia Ryt-Hansen fra Københavns Universitet og dyrlæge fra Porcus, Gerben Hoornenborg svaret på, hvad influenza-virus gør ved grisene, hvordan vi forebygger smitte, og hvilke udfordringer man kan møde ved cirkulation af influenza i besætningen. Det oplyses i introduktionen til den nye podcast på svineproduktion.dk.

Udviklingen af influenza hos grise

Pia Ryt-Hansen er med i den nationale overvågning af influenza i grise i Danmark.

- Den første influenza-type så vi i Danmark i 1981. Det var H1N1-virus, som stammede fra fugle. Den tilpassede sig til grise i udlandet, og kom ind over grænsen. Hernæst cirkulerede den i nogle år som den eneste type i Danmark. I 1990’erne så vi H3N2-virus, som kom fra en human influenzapandemi i Hong Kong. Den virus tilpassede sig også grise. I starten af år 2000 blandede disse to typer virus sig, hvilket resulterede i en H1N2 virus. Det er den type, som vi ser i størstedelen af de danske besætninger i dag, fortæller hun.

Oftest problemer omkring fravænning

Ifølge Gerben Hornenborg er det mest ved nyfravænnede grise, at man ser de største problemer ved en influenzasmitte.

- Der, hvor vi ser de fleste problemer, er sidst i farestalden eller først i klimastalden – så lige efter fravænning. Her ser man grise, der nyser, snøfter, har snot i næsen og røde øjne. Efterfølgende kan der komme problemer med hjernebetændelse, ledbetændelse og andre sekundære symptomer, forklarer han.

Vaccine og hygiejne

For at nedsætte risikoen for at få smitten ind i besætningen, er det vigtigt, at ejer og medarbejdere selv er vaccinerede mod influenza, da de ellers kan smitte besætningens grise.

Hvis smitten er kommet ind i besætningen, er intern smittebeskyttelse en vigtig del af at holde smittepresset nede. Det omfatter blandt andet sektionering af aldersgrupper, tidlig kuldudjævning, all in/all out og god hygiejne.

Det og meget mere kan du høre om i Seges Gris podcast.

Podcast

Find de første to afsnit om influenza i Seges Gris podcast.

Første afsnit hedder: Den historiske udvikling i influenza-smitte, mens andet afsnit hedder: Udfordringer og konsekvenser ved smitte med influenza.

Podcast-serien kan enten findes via svineproduktion.dk eller via din podcast platform.

Gratis online kursus i smittebeskyttelse

Lær om smittebeskyttelse med det gratis online kursus, som Seges Innovation tilbyder.

Der er tale om et e-læringsmodul i smittebeskyttelse der handler om, hvordan du undgår at få smitte ind og ud af besætningen, hvordan du hjælper med at holde influenza ude af besætningen, og hvordan du kan minimere og helst forhindre smitte i at sprede sig i og mellem staldafsnit.

Modulet varer cirka 20 minutter, og du afslutter det med en test.

Kurset kan afspilles på dansk, engelsk, rumænsk og ukrainsk. Klik »Start« for at vælge sprog.

Find kurset via svineproduktion.dk.

Kilde: Seges Innovation

Læs også