Rådgiver: - Få kigget dine mineralpriser igennem

SvineRådgivningen opfordrer til, at man får tjekket sine mineraltilbud for at se, om de følger markedsudviklingen.

- Ruslands invasion af Ukraine har i det seneste år betydet store stigninger i priserne på især korn. Priserne på mineraler var imidlertid allerede steget i løbet af foråret 2021 på grund af tilsanding af det globale transportsystem som følge af Covid19.

Det oplyser svinerådgiver Bjarne Knudsen i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen.

Prisudviklingen

Ifølge Bjarne Knudsen var det især stigninger på aminosyrer og vitaminer, som drev stigningen. Invasionen gav så det sidste spark opad på især monocalciumfosfat, som tidligere blev købt i Rusland for en stor dels vedkommende.

- Det seneste halve år har priserne for korn dog været for nedadgående, mens det samme har været tilfældet for mineraler siden maj-juni 2022, påpeger rådgiveren, der med figuren ovenfor illustrerer den overordnede prisudvikling på en slagtesvinemineralblanding de seneste 2½ år.

I februar 2021 var priserne i bund på omkring 330 kroner pr. hkg, mens prisen toppede i maj 2022 på omkring 580 kroner. Siden da er prisen faldet med næsten 200 kroner pr. hkg.

- Vi har dog ikke nået bunden fra vinteren 2021 endnu, påpeger Bjarne Knudsen.

Smågrisemineralblandinger er, ifølge rådgiveren, ikke faldet helt så meget, da syrer (især benzoesyre) stadig er dyre.

Følg markedsudviklingen

- Én ting er den overordnede mineralprisudvikling, men vi har i samme periode set en stor variation i priserne mellem firmaerne.

Ifølge Bjarne Knudsen har forskelle på 50-70 kroner pr. hkg mineraler mellem dyreste og billigste firma ikke været ualmindelige.

- I SvineRådgivningen opfordrer vi derfor til, at man får tjekket sine mineraltilbud for at se, om de følger markedsudviklingen, og i den nuværende prisudvikling anbefaler vi, at man handler korte kontrakter på tre måneder. Dog er det vigtigt, at man følger udviklingen tæt.

Læs også