bannerPos

ASF: Tyske landmandsorganisationer frygter økonomisk kollaps

Der er stærk mistanke om svinepest i den tyske vildsvinebestand. Rammes også tyske staldgrise, er situationen ifølge de tyske landboorganisationer katastrofal.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
10-09-2020 09:05
Tocifrede milliardbeløb i euro er på spil for de tyske landmænd og fødevareindustrien i den aktuelle situation, hvor et vildsvin formodes smittet med afrikansk svinepest.

Et marked der fuldstændigt kollapser.

Det er det skrækscenarie, som man frygter i den tyske landmandsorganisation Deutsche Bauernverband (DBV). Meldingen kom sidste år fra DBV-generalsekretær Bernhard Krüsken i kølvandet på, at afrikansk svinepest (ASF) rykkede stadig tættere på Tysklands grænser.

Nu er ASF en realitet i den tyske vildsvinebestand i det østlige Tyskland. Og Bernhard Krüsken analyse har lydt, at et ASF-udbrud i Tyskland vil være fulgt af, hvad han betegnede som et økonomisk katastrofalt scenarie.

Det skete med henvisning til, at alle eksportlande uden for EU lukker øjeblikkeligt, hvis et ASF-udbrud bekræftes. Følgen bliver ifølge Bernhard Krüsken, at svinepriserne i Tyskland vil falde drastisk.

Gigantisk milliardtab

For et år siden lød Bernhard Krüsken vurdering over for Agrarheute, at ASF vil koste tysk landbrug to til tre milliarder euro om året, svarende til 15-22,5 milliarder kroner.

Hans vurdering var desuden, at hele fødevareindustrien i Tyskland vil bløde et tocifret milliardbeløb i euro årligt som følge af ASF.

DBV frygter på den baggrund en eksistentiel krise for mange svineproducenter og også for virksomhederne i branchen i tilfælde af et ASF-udbrud. 

Eksport kan måske fortsætte

Hos de tyske svineproducenters interesseorganisation Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN) har vurderingen fra adm. direktør Torsten Staeck været den, at det scenarie, vi nu ser, med et dødt vildsvin med svinepest i Brandenburg ikke umiddelbart ville resultere i nogen handelsforbud internt mellem forbundslandene i Tyskland eller internt i EU.

Han har samtidig udtalt, at han ikke anser det for umuligt, at kineserne vil fortsætte med at købe tysk svinekød, hvis ASF kan begrænses til vildsvin.

Rammes også tyske staldgrise, er situationen ifølge de tyske landboorganisationer imidlertid katastrofal.

 

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.

I skovens dybe stille ro…

Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro. Et flertal i Folketinget vil nu hjælpe flere psykisk sårbare ud og få glæde af naturen gennem et partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen Sind.

Barkbiller koster skovejere kassen

Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.

Forventer normalt marked

Skovfoged Klaus Lindhardtsen har positive forventninger til de kommende måneder.
Side 1 af 1924 (38478 artikler)Prev1234567192219231924Next