Fodermidler til svin fra ASF-ramte områder bør varmebehandles
På grund af risikoen for afrikansk svinepest anbefaler Seges Svineproduktion i en risikoanalyse, at fodermidler fra ramte områder i Asien varmebehandles. For DANISH-certificerede besætninger bør varmebehandling fremover være et krav.

På grund af risikoen for afrikansk svinepest anbefaler Seges Svineproduktion i en risikoanalyse, at fodermidler fra ramte områder i Asien varmebehandles. Det påpeges samtidig, at anbefalingerne fremover bør være et krav for Danish-certificerede besætninger. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
SVINEPEST Afrikansk svinepest blev i sidste halvdel af 2018 og i løbet af 2019 konstateret i adskillige lande i Asien i både baggårdsproduktion og intensiv svineproduktion. Indenfor de sidste måneder af 2019 er infektionen konstateret i en række nye asiatiske lande, så der sker stadig smittespredning.
På grund af risikoen for afrikansk svinepest anbefaler Jan Dahl og Per Tybirk fra Seges Svineproduktion i en risikoanalyse, at svineproducenter ikke indkøber fodermidler fra lande i Asien, hvor der er konstateret afrikansk svinepest, uden at fodermidlet er varmebehandlet efter ankomst til Danmark.
Det gælder også olie- og fedtprodukter fra Asien, medmindre der er tale om produkter, der opvarmes under transport eller omladning, som for eksempel palmeolie.
Produkter, der er flydende ved under 30 °C, vurderes at være risikoprodukter, da de ikke nødvendigvis varmebehandles under omladning. Disse produkter bør være varmebehandlet, for eksempel ved at indgå i pelleteret foder, inden de indkøbes til svinebesætninger.
Seges Svineproduktion anbefaler i øvrigt, at disse anbefalinger indskrives som krav i Danish Produktstandard.
Læs mere om risikovurderingen i notat nummer 2002 via svineproduktion.dk.