bannerPos

Fodringskonceptet der forbereder til en vellykket fravænning

Firmaet NutriSuin i Haderslev tilbyder et lidt anderledes fodringskoncept til pattegrisene i farestalden. Et koncept, der sikrer, at grisene har lært at æde og fordøje inden fravænning. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
14-06-2019 12:12
- Det handler om, at grisene kan æde og fordøje inden fravænning, og det skal ske uden mælk. Firmaet NutriSuin tilbyder et anderledes, men effektivt, fodringskoncept der får alle grise stærkt fra start.

Udenlandske forsøg har vist, at cirka 50 procent af de grise der fravænnes i moderne stalde, aldrig har ædt og fordøjet foder inden fravænning. Og grise, der ikke har ædt inden fravænning, får mere diarré og vokser meget langsommere i klimastalden end de andre grise, hvilket giver en større spredning mellem grisenes størrelse.

Sammen med stor praktisk erfaring og viden er det blandt andet med den baggrundsviden in mente, at firmaet NutriSuin i Haderslev tilbyder et lidt anderledes fodringskoncept til pattegrisene i farestalden, der netop sikrer, at grisene har lært at æde og fordøje inden fravænning.

Foder uden mælk

Ifølge Niels Hansen, NutriSuin, er der tale om et specialfremstillet hollandsk foder »PreSuin«, der udfodres som en varm grød via en maskine, der leveres med til konceptet. Den sikrer, at grisene optager og fordøjer mindst 400 gram foder inden fravænning.

- PreSuin-foderet er bredt sammensat af mange forskellige let fordøjelige plantebaserede indholdsstoffer, og vi garanterer, at foderet ikke indeholder mælk, påpeger Niels Hansen og uddyber, at jo mere mælk før fravænning, jo mere mælkeafhængig bliver grisen.

- Grisene kan allerede fordøje mælk. Derfor hjælper man ikke grisene ved at give dem meget mælk i farestalden.

Dog tilbyder NutriSuin en mælk til de nyfødte indtil dag 5-7 - »BabySuin«, der med sin specielle sammensætning blandt andet har et højt fedt- og laktose-indhold, der sikrer grisene et højt indtag af nærringstoffer.

Fodertræning

Ifølge NutriSuin sikrer den brede sammensætning af foderet og den specielle fremstilling uden mælk, at grisenes fordøjelsesenzymer trænes bedst muligt inden fravænning, således at grisene er klar til at æde og fordøje foder efter fravænning.

- Hvis grisene ikke er trænet til at fordøje foder inden fravænning, vil de typisk få diarré, da de ufordøjede dele af foderet giver vækst af blandt andet colibakterier i tarmen. En gris, der har haft et højt foderindtag og har fået trænet sine fordøjelsesenzymer i farestalden, har et meget højere foderoptag i klimastalden, forklarer Niels Hansen.

Efter fravænning skal grisene vokse mindst 150 gram pr. dag den første uge og gerne mere. Jo højere foderoptaget og tilvæksten er første uge efter fravænning, desto højere er tilvæksten indtil slagtning, og desto mindre er størrelsesforskellen på grisene.

- I mange danske stalde er tilvæksten i den første uge efter fravænning kun på 0-50 gram pr. dag. Et amerikansk forsøg har imidlertid vist, at forskellen i slagtevægten var 7 kilo højere på samme produktionstid ved >230 gram daglig tilvækst i første uge efter fravænning, sammenlignet med 0 gram tilvækst i første uge efter fravænning.

All inclusive

NutriSuin’s fodringskoncept tilbydes som en »alt inklusiv«-model med en fast pris pr. gris, som dækker foder og maskine, samt opfølgningsbesøg og undervisning i fodring af grisene. Alt inklusive-modellen betyder, at der ikke skal investeres for at komme i gang.

- Samtidig er prisen lav sammenlignet med andre fodringssystemer til pattegrise, påpeger Niels Hansen.

NutriSuin har stand på Det Fynske Dyrskue, hvor Niels Hansen er klar til at fortælle meget mere om det lidt atypiske foderkoncept målrettet besætningens yngste grise.

Erfaringer med konceptet i Danmark

NutriSuin ser følgende fordele i de danske besætninger, der følger deres fodringskoncept med det specialfremstillede hollandske foder:

  • Næsten ingen diarré efter fravænning
  • + 50 gram daglig tilvækst i klimastalden
  • Flere fravænnede pr. faresti (+ 0,5-2 pr. faresti)
  • Meget mere ens og trivelige grise ved salg
  • Let overgang til fravænning uden zink, da grisen er trænet til at æde og fordøje foder inden fravænning
  • Kilde: NutriSuin

Flere beslutningstagere på HL19 end nogensinde før

Der var 10.663 unikke besøgende på Have & Landskab 2019, og af dem var 41 procent beslutningstagere i deres egen organisation. Det viser besøgsstatistikken fra arrangementet, der netop er blevet offentliggjort.

Lovende prognoser for indtjeningen

De næste år kan ifølge en prognose fra Patriotisk Selskab byde på høj indtjening i store dele af dansk landbrug. Men der kommer en hverdag igen. Tænk din strategi grundigt igennem, lyder rådet fra rådgivningsselskabet.

En personalehåndbog forebygger konflikter og tvivl

Det giver ro og tryghed blandt medarbejderne i dagligdagen, når der fra starten er klarhed over arbejdsvilkårene. Det kan en personalehåndbog være med til at give.

Tyske myndigheder lukker for kvægtransporter gennem Rusland

En kontrol af tyske kvægtransporter gennem Rusland har afsløret omfattende brud på reglerne om dyrevelfærd, hvilket har fået tyske myndigheder til at stoppe godkendelser af transporter på den rute. Dyrenes Beskyttelse har nu rettet henvendelse til danske myndigheder.

Medie: Staten vil øge grønne landbrugsinvesteringer

Staten er klar til at investere flere penge i blandt andet biogas via Innovationsfonden, skriver Berlingske.
Side 1 af 1698 (33941 artikler)Prev1234567169616971698Next