bannerPos

Fodringskonceptet der forbereder til en vellykket fravænning

Firmaet NutriSuin i Haderslev tilbyder et lidt anderledes fodringskoncept til pattegrisene i farestalden. Et koncept, der sikrer, at grisene har lært at æde og fordøje inden fravænning. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Camilla Bønløkke

Journalist (svinespecialist), LandbrugFyn
14-06-2019 12:12
- Det handler om, at grisene kan æde og fordøje inden fravænning, og det skal ske uden mælk. Firmaet NutriSuin tilbyder et anderledes, men effektivt, fodringskoncept der får alle grise stærkt fra start.

Udenlandske forsøg har vist, at cirka 50 procent af de grise der fravænnes i moderne stalde, aldrig har ædt og fordøjet foder inden fravænning. Og grise, der ikke har ædt inden fravænning, får mere diarré og vokser meget langsommere i klimastalden end de andre grise, hvilket giver en større spredning mellem grisenes størrelse.

Sammen med stor praktisk erfaring og viden er det blandt andet med den baggrundsviden in mente, at firmaet NutriSuin i Haderslev tilbyder et lidt anderledes fodringskoncept til pattegrisene i farestalden, der netop sikrer, at grisene har lært at æde og fordøje inden fravænning.

Foder uden mælk

Ifølge Niels Hansen, NutriSuin, er der tale om et specialfremstillet hollandsk foder »PreSuin«, der udfodres som en varm grød via en maskine, der leveres med til konceptet. Den sikrer, at grisene optager og fordøjer mindst 400 gram foder inden fravænning.

- PreSuin-foderet er bredt sammensat af mange forskellige let fordøjelige plantebaserede indholdsstoffer, og vi garanterer, at foderet ikke indeholder mælk, påpeger Niels Hansen og uddyber, at jo mere mælk før fravænning, jo mere mælkeafhængig bliver grisen.

- Grisene kan allerede fordøje mælk. Derfor hjælper man ikke grisene ved at give dem meget mælk i farestalden.

Dog tilbyder NutriSuin en mælk til de nyfødte indtil dag 5-7 - »BabySuin«, der med sin specielle sammensætning blandt andet har et højt fedt- og laktose-indhold, der sikrer grisene et højt indtag af nærringstoffer.

Fodertræning

Ifølge NutriSuin sikrer den brede sammensætning af foderet og den specielle fremstilling uden mælk, at grisenes fordøjelsesenzymer trænes bedst muligt inden fravænning, således at grisene er klar til at æde og fordøje foder efter fravænning.

- Hvis grisene ikke er trænet til at fordøje foder inden fravænning, vil de typisk få diarré, da de ufordøjede dele af foderet giver vækst af blandt andet colibakterier i tarmen. En gris, der har haft et højt foderindtag og har fået trænet sine fordøjelsesenzymer i farestalden, har et meget højere foderoptag i klimastalden, forklarer Niels Hansen.

Efter fravænning skal grisene vokse mindst 150 gram pr. dag den første uge og gerne mere. Jo højere foderoptaget og tilvæksten er første uge efter fravænning, desto højere er tilvæksten indtil slagtning, og desto mindre er størrelsesforskellen på grisene.

- I mange danske stalde er tilvæksten i den første uge efter fravænning kun på 0-50 gram pr. dag. Et amerikansk forsøg har imidlertid vist, at forskellen i slagtevægten var 7 kilo højere på samme produktionstid ved >230 gram daglig tilvækst i første uge efter fravænning, sammenlignet med 0 gram tilvækst i første uge efter fravænning.

All inclusive

NutriSuin’s fodringskoncept tilbydes som en »alt inklusiv«-model med en fast pris pr. gris, som dækker foder og maskine, samt opfølgningsbesøg og undervisning i fodring af grisene. Alt inklusive-modellen betyder, at der ikke skal investeres for at komme i gang.

- Samtidig er prisen lav sammenlignet med andre fodringssystemer til pattegrise, påpeger Niels Hansen.

NutriSuin har stand på Det Fynske Dyrskue, hvor Niels Hansen er klar til at fortælle meget mere om det lidt atypiske foderkoncept målrettet besætningens yngste grise.

Erfaringer med konceptet i Danmark

NutriSuin ser følgende fordele i de danske besætninger, der følger deres fodringskoncept med det specialfremstillede hollandske foder:

  • Næsten ingen diarré efter fravænning
  • + 50 gram daglig tilvækst i klimastalden
  • Flere fravænnede pr. faresti (+ 0,5-2 pr. faresti)
  • Meget mere ens og trivelige grise ved salg
  • Let overgang til fravænning uden zink, da grisen er trænet til at æde og fordøje foder inden fravænning
  • Kilde: NutriSuin

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next