bannerPos

Fodringskonceptet der forbereder til en vellykket fravænning

Firmaet NutriSuin i Haderslev tilbyder et lidt anderledes fodringskoncept til pattegrisene i farestalden. Et koncept, der sikrer, at grisene har lært at æde og fordøje inden fravænning. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
14-06-2019 12:12
- Det handler om, at grisene kan æde og fordøje inden fravænning, og det skal ske uden mælk. Firmaet NutriSuin tilbyder et anderledes, men effektivt, fodringskoncept der får alle grise stærkt fra start.

Udenlandske forsøg har vist, at cirka 50 procent af de grise der fravænnes i moderne stalde, aldrig har ædt og fordøjet foder inden fravænning. Og grise, der ikke har ædt inden fravænning, får mere diarré og vokser meget langsommere i klimastalden end de andre grise, hvilket giver en større spredning mellem grisenes størrelse.

Sammen med stor praktisk erfaring og viden er det blandt andet med den baggrundsviden in mente, at firmaet NutriSuin i Haderslev tilbyder et lidt anderledes fodringskoncept til pattegrisene i farestalden, der netop sikrer, at grisene har lært at æde og fordøje inden fravænning.

Foder uden mælk

Ifølge Niels Hansen, NutriSuin, er der tale om et specialfremstillet hollandsk foder »PreSuin«, der udfodres som en varm grød via en maskine, der leveres med til konceptet. Den sikrer, at grisene optager og fordøjer mindst 400 gram foder inden fravænning.

- PreSuin-foderet er bredt sammensat af mange forskellige let fordøjelige plantebaserede indholdsstoffer, og vi garanterer, at foderet ikke indeholder mælk, påpeger Niels Hansen og uddyber, at jo mere mælk før fravænning, jo mere mælkeafhængig bliver grisen.

- Grisene kan allerede fordøje mælk. Derfor hjælper man ikke grisene ved at give dem meget mælk i farestalden.

Dog tilbyder NutriSuin en mælk til de nyfødte indtil dag 5-7 - »BabySuin«, der med sin specielle sammensætning blandt andet har et højt fedt- og laktose-indhold, der sikrer grisene et højt indtag af nærringstoffer.

Fodertræning

Ifølge NutriSuin sikrer den brede sammensætning af foderet og den specielle fremstilling uden mælk, at grisenes fordøjelsesenzymer trænes bedst muligt inden fravænning, således at grisene er klar til at æde og fordøje foder efter fravænning.

- Hvis grisene ikke er trænet til at fordøje foder inden fravænning, vil de typisk få diarré, da de ufordøjede dele af foderet giver vækst af blandt andet colibakterier i tarmen. En gris, der har haft et højt foderindtag og har fået trænet sine fordøjelsesenzymer i farestalden, har et meget højere foderoptag i klimastalden, forklarer Niels Hansen.

Efter fravænning skal grisene vokse mindst 150 gram pr. dag den første uge og gerne mere. Jo højere foderoptaget og tilvæksten er første uge efter fravænning, desto højere er tilvæksten indtil slagtning, og desto mindre er størrelsesforskellen på grisene.

- I mange danske stalde er tilvæksten i den første uge efter fravænning kun på 0-50 gram pr. dag. Et amerikansk forsøg har imidlertid vist, at forskellen i slagtevægten var 7 kilo højere på samme produktionstid ved >230 gram daglig tilvækst i første uge efter fravænning, sammenlignet med 0 gram tilvækst i første uge efter fravænning.

All inclusive

NutriSuin’s fodringskoncept tilbydes som en »alt inklusiv«-model med en fast pris pr. gris, som dækker foder og maskine, samt opfølgningsbesøg og undervisning i fodring af grisene. Alt inklusive-modellen betyder, at der ikke skal investeres for at komme i gang.

- Samtidig er prisen lav sammenlignet med andre fodringssystemer til pattegrise, påpeger Niels Hansen.

NutriSuin har stand på Det Fynske Dyrskue, hvor Niels Hansen er klar til at fortælle meget mere om det lidt atypiske foderkoncept målrettet besætningens yngste grise.

Erfaringer med konceptet i Danmark

NutriSuin ser følgende fordele i de danske besætninger, der følger deres fodringskoncept med det specialfremstillede hollandske foder:

  • Næsten ingen diarré efter fravænning
  • + 50 gram daglig tilvækst i klimastalden
  • Flere fravænnede pr. faresti (+ 0,5-2 pr. faresti)
  • Meget mere ens og trivelige grise ved salg
  • Let overgang til fravænning uden zink, da grisen er trænet til at æde og fordøje foder inden fravænning
  • Kilde: NutriSuin

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.
Side 1 af 1774 (35467 artikler)Prev1234567177217731774Next