I 2018 blev det besluttet, at kontrollen med biler, der kommer til de DANISH-godkendte rengørings- og desinfektionspladser, skulle øges. Og denne indsats ser ud til at bære frugt. Det meddeler Seges Svineproduktion.

- Vi kan se en stigning i andelen af afviste biler fra godt 3 procent, inden vi fik vores første medarbejder ansat i august 2018, til godt 8 procent i dag, hvor vi har fire Seges-medarbejdere til at syne de lastbiler, der krydser grænsen fra Tyskland til Danmark, siger Asger Kjær Nielsen, som er kvalitetschef for DANISH-ordningen. Han understreger, at samarbejdet med vaskehallerne er altafgørende for den samlede effekt af arbejdet i DANISH Transportstandard.

Når en lastbil ankommer til Danmark fra udlandet, skal den ifølge EU-lovgivningen være vasket og desinficeret. I Danmark har branchen tilbage i 2011 besluttet, at lastbilerne skal have endnu en udvendig vask og indvendig vask og desinfektion. Inden denne ekstra vask og desinfektion bliver lastbilerne synet af personalet i vaskehallerne og nu også Seges-personale, for at sikre at de er rene ved ankomst. Hvis ikke de er rene, bliver lastbilerne afvist og sendt retur til om vask, hvor de kom fra.

Asger Kjær Nielsen har en forventning om, at der snart vil ske et fald i andelen af afviste biler, idet det snart vil være kendt i hele Europa, at der er specialiseret personale, der sikrer, at der ikke kommer biler til vaskehallerne, som ikke er ordentlig rengjorte ved ankomsten til Danmark.

Lad andre klare de trælse arbejdsopgaver

I en travl hverdag er det altid nødvendigt at foretage prioriteringer, og der er opgaver, som af den ene eller anden grund altid bliver udført til sidst, og ofte når vi slet ikke disse opgaver. Årsagen kan være mangel på tid, men det kan også være en mere eller mindre ubevidst overspringshandling på en kedelig opgave.

Svinekonsulent Nikolaj Stidsen, LMO, opfordrer i den seneste udgave af nyhedsbrevet »Trynekontakten« til, at producenter er kreative på at få disse opgaver løst på en anden måde.

- At udtage sigteprøver i foderladen, ser vi desværre alt for ofte, er en opgave, der nemt bliver udsat til den dag, vi har god tid, men hvorfor er det at vi ikke tildeler denne opgave til en anden medarbejder? Med en forholdsvis kort instruktion kan alle medarbejdere udføre denne kontrol og registrere resultatet. Derved har vi udliciteret en opgave, der er vigtig, og som samtidig, for nogle medarbejdere, kan virke yderst motiverende, at de får deres eget lille ansvarsområde.

- En anden opgave, vi ved vi skal have løst, er afholdelse af medarbejdersamtaler. Vi ved jo godt, at de skal afholdes, og vi vil det egentlig også gerne. Men når det er en »svær« opgave, der ligger uden for vores komfortzone, så skal der ikke mange undskyldninger til, før vi igen får udsat opgaven. Hvis man nu lavede en aftale med en ledelsesrådgiver om, at de med et fast interval sætter i kalenderen, at man skal kontaktes for at få hjælp til opgaven. Så får vi slået to fluer med ét smæk: Vi får hjælp til en svær opgave, og vi får husket at få det gjort, lyder løsningsforslagene blandt andet fra Nikolaj Stidsen.

Også en podcast om ASF på engelsk

Hvorfor taler vi så meget om afrikansk svinepest? Det taler vi om i en ny podcast på engelsk – målrettet udenlandsk arbejdskraft.

Udenlandsk arbejdskraft i dansk svineproduktion skal kende til afrikansk svinepest, og hvad vi kan gøre for at nedsætte risikoen for at få smitte til landet.

Derfor har Seges Svineproduktion lavet en podcast på 35 minutter. Her fortæller Søren Thiesen fra Ø-vet om sine erfaringer fra besætninger smittet med afrikansk svinepest. Jan Dahl fra Landbrug & Fødevarer og Karsten Aagaard fra Fødevarestyrelsen fortæller om det beredskab, som vi har i Danmark og hvorfor det, trods høj sikkerhed, er vigtigt at tage sine forholdsregler for fortsat at holde afrikansk svinepest ude.

Podcasten er gratis og kan hentes i jeres foretrukne podcast-app. Søg på »Seges Podcast« og hør den i stalden, på sofaen eller i kaffestuen.

Gratis webinar om lokalbedøvelse

Pr. 1. januar skulle alle i gang med at lokalbedøve inden kastration. Det giver nye arbejdsrutiner i farestalden og giver overvejelser omkring, hvordan du bedst implementerer denne nye rutine.

På torsdag den 7. marts afholder Seges Svineproduktion et webinar, hvor du kan høre dyrlæge Lotte Skade fra Seges Svineproduktion fortælle om praktiske erfaringer – du får også tips og tricks med. Der vil også være mulighed for at stille dine spørgsmål til eksperter.

Webinaret bliver afholdt på både dansk og engelsk - og det er gratis at deltage. Se mere om webinaret via svineproduktion.dk

Afrikansk svinepestSvin