Kort nyt til svineproducenten
Aflysning af årsmøde
Grundet Covid-19 aflyser Danvet deres årsmøde i marts 2021. Dette sker i en erkendelse af, at situationen løbende ændrer sig, og at en stor forsamling på 600 personer i marts vil være forbundet med en stor risiko.
- Vi tager i den forbindelse ingen chancer, lyder meldingen på Danvets hjemmeside, hvor de samtidig påpeger, at årsmødet vil blive afholdt, så snart forholdene tillader det.
Egne polte giver højere dækningsbidrag
- Endnu engang viser tallene fra DB-Tjek (denne gang 1. halvår 2020) et højere DB i de besætninger, som selv laver deres polte, påpeger svinekonsulent Niels Hegelund fra Velas.
I nyhedsbrevet Trynekontakten påpeger han, at gruppen med indkøbte polte helt som forventet har en højere kuldstørrelse og i gennemsnit ligger med 0,6 gris højere pr. kuld, og derfor fravænner de 1,1 gris mere pr. årsso. Men på trods af flere grise til salg – og en periode som har været præget af høje smågrisepriser, så er det gruppen med egne polte, der løber med det højeste dækningsbidrag.
Ifølge Niels Hegelund, så skyldes det først og fremmest, at udgiften til udskiftning er 600 kroner pr. årsso lavere for »egne polte«. Og selvom avlsudgiften til sæd ligger 100 kroner højere, så bliver slutresultatet et øget DB på 400 kroner Og efter korrektion for forskelle i smågrisefoderpriser, så er der alligevel en forskel på 200 kr. til fordel for »egne polte«.
- Denne sammenligning er selvfølgelig ikke statistisk sikkert, da det jo ikke er en decideret afprøvning, men man kan godt strække sig så langt, som til at få bekræftet, at der i hvert fald ikke er ringere økonomi i hjemmeavl, lyder det fra svinekonsulenten fra Velas.
Varmen skal være der for de nyfødte
- Kolde grise er desværre en udfordring, jeg ofte støder på, når jeg er ude på besøg i besætningerne.
Ordene kommer fra svinekonsulent Ghita Pedersen fra Velas, der i det seneste nyhedsbrev »Trynekontakten« giver en række anbefalinger til at sikre den rette temperatur ved de nyfødte.
En smågrisehule, der ikke har den rette temperatur, når pattegrisen bliver født, kan medføre at pattegrisens kropstemperatur falder, og risikoen for sygdom øges. Ifølge Ghita Pedersen, er den optimale temperatur i smågrisehulen den dag grisene bliver født, når den ligger imellem 34-36°.
- Især betongulve har svært ved at nå op på denne temperatur, medmindre varmelampen bliver startet 24 timer før. Nogle steder er det en generel udfordring, at få temperaturen op på de ønskede 34-36 grader, men det er der råd for, påpeger konsulenten.
- I nogle besætninger er der fra starten monteret forhæng ved hulerne, så der undgås træk. De steder, hvor der ikke er opsat forhæng, er der stor succes med at sætte papirforhæng eller plastik forhæng med magneter på. Papirforhænget sikrer, at hulen bliver et par grader varmere, og der undgås træk, forklarer hun og fortsætter:
- I byggemarkederne og malerforretninger kan der købes afdækningspapir med tape, hvilket fungerer rigtig godt, for når grisene er store nok til at undvære det, piller de det selv ned, og gyllen har ikke problemer med at tage det.
Ifølge Ghita Pedersen kan det også være en fordel at udskifte pærerne i varmelamperne til 150 watts-pærer, hvis det er 100 watts-pærer, der sidder i.