Mineralindkøbet kan med fordel ske gennem licitation

- Sæt dine mineraler i udbud og få prisen op til 20 gange igen. Sådan lyder opfordringen fra svinerådgiver Kim Kofoed, der har flere gode grunde til, at man netop følger denne indkøbsstrategi.


Ifølge svinerådgiver i VKST, Kim Kofoed, er der penge at hente på minerallicitation. Han påpeger, at der er tale om besparelser op imod 20 gange den pris, en licitation koster. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Ifølge svinerådgiver i VKST, Kim Kofoed, er der penge at hente på minerallicitation. Han påpeger, at der er tale om besparelser op imod 20 gange den pris, en licitation koster. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

En minerallicitation er den eneste rigtige løsning, hvis du ønsker at sammenligne priser hos de forskellige firmaer, og så får du et korrekt sammensat foder, der er tilpasset lige præcis din produktion, fastslår svinerådgiver i VKST Kim Kofoed, der udfører minerallicitationer i hele landet.

Og der er penge at hente på minerallicitation ifølge rådgiveren. Det er nemlig besparelser op imod 20 gange den pris, en licitation koster.

- Hvis en svineproducent har handlet mineraler det samme sted i lang tid og får en pris på forlængelse af kontrakten, har jeg oplevet besparelser op imod 20 gange den pris, jeg tager for det, når jeg så smider mineralblandingerne i udbud hos firmaerne, siger svinerådgiver i VKST Kim Kofoed, der er specialist inden for foderstrategier, kornanalyser og minerallicitationer.

Det mest fornuftige

Og der er ikke kun besparelser at hente. En minerallicitation er ifølge svinerådgiveren også det mest optimale, hvis man ønsker den bedst mulige produktion i stalden.

- Jeg lægger den rigtige analysestrategi, indkøbsstrategi og foderstrategi, der er tilpasset den enkelte produktion og deres aktuelle råvarelagre. Når det er sammensat, udlæser vi data på mineralerne og sætter det i udbud til firmaerne. De priser, der så kommer retur, er dermed direkte sammenlignelige firmaerne imellem, siger Kim Kofoed og pointerer:

- På den måde er du sikker på, at du får den rigtige pris på dagen på det korrekte foder, der er tilpasset lige præcis din produktion. Og dermed fodrer du også på den rigtige måde, og grisene får derfor det optimale, så din produktion bliver optimeret på bedst mulig vis.

Undgår unødigt »stjernestøv«

Kim Kofoed har i mange år set landmænd hive priser hjem i blinde fra firmaer, der blot ønsker at tjene penge. Med en minerallicitation er landmanden sikret uvildige priser – og der lægges ikke fingre imellem.

- Jeg oplever ofte, hvis en svineproducent har handlet hos det samme firma i længere tid, så kan det blive svært at sige fra pga. relationen, man har opbygget. Og derfor bliver der ofte også tilsat og solgt mange tilsætningsstoffer til ham, som måske ikke er nødvendige, forklarer Kim Kofoed.

Derfor går han ind og hjælper den enkelte landmand med minerallicitation, hvor foderstrategien bliver set igennem og i samarbejde med svineproducenten bliver de enige om, hvad der skal høres priser på.

- Og så undgår vi, at der ikke indkøbes alt muligt unødigt »stjernestøv«. Svineproducenten slipper for bøvlet og ved, at de ikke køber katten i sækken, men kun det der er behov for, og som er tilrettet lige præcis den enkelte produktion, siger Kim Kofoed.

cab

Læs også

Få friske søer i farestalden med en ændret foderkurve
Hav dyrlægen med på stuegang i sygestien
Øget fravænningsvægt med hørfrø i sofoderet
Ny onlinebaseret plan for smittebeskyttelse
Danvet: Et mælkeanlæg passer ikke grisene for jer
Bæredygtighed er en mærkesag for nyvalgt i svinebestyrelse