bannerPos

Sociale grise vokser hurtigere

Forskning viser, at genetisk selektion for sociale egenskaber øger tilvæksten hos krydsninger. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
01-08-2020 08:42

Forskning viser, at genetisk selektion for sociale egenskaber øger tilvæksten hos krydsninger. Samtidig viser foreløbige resultater, at grise i grupper med høje sociale avlsværdier har færre ørebid og er roligere.

Seges Avl & Genetik har undersøgt, om man kan avle for bedre sociale egenskaber hos DanBred-grise. Formålet var at opnå mere velfærd via færre øresut, halebid og skrammer på slagtesvinene, men også forbedret tilvækst.

Skadelig social adfærd kan koste dyrt, da det kan gå ud over grisenes trivsel og føre til reduceret vækst og øget fedtdeponering på grund af stress. Øre- og halebid kan give infektioner, og slåskampe, som øger grisenes energiforbrug, kan give skader, der kan føre til infektioner. Det meddeler DanBred i en artikel på deres hjemmeside, hvor de også beskriver nogle af de foreløbige forskningsresultater.

Kan fremavles

Traditionel avl foregår ved at måle de enkelte grises egenskaber, for eksempel daglig tilvækst i gram pr. dag, og udvælge de grise, der har de bedste egenskaber, som for eksempel de højeste avlsværdital for daglig tilvækst, som forældre til den næste generation. Denne metode tager imidlertid ikke højde for social adfærd, som er kompleks og vanskelig at måle objektivt.

Hidtil har fokus været på at kvantificere og reducere de skadelige konsekvenser af negative sociale interaktioner ved at vælge de grise, som har færrest halebid og/eller skader.

Disse grise har ikke været udsat for skadelig adfærd, men kan være de grise, som udviser skadelig adfærd over for andre grise i gruppen. Det vil derfor være bedre at fravælge de grise, som ikke udviser skadelig adfærd og dermed fokusere på de grise, som udøver den skadelige adfærd.

Avl på gruppeniveau har været et succesfuldt redskab til at opnå dette i selektionseksperimenter, men i kommercielle avlsprogrammer, hvor man ønsker at opnå avlsfremgang for flere egenskaber, bliver det kompliceret. I stedet kan man anvende en ny metode, der bygger på social-genetiske effekter hos de andre grise i gruppen.

Øget vækst hos krydsninger

Nye resultater fra Seges Svineproduktion, som står for forsknings- og udviklingsdelen i DanBreds avlsprogram, viser, at selektion for sociale genetiske effekter på daglig tilvækst i DanBred Landrace og DanBred Yorkshire øger tilvæksten hos krydsninger heraf.

Vækstraten hos hver enkelt gris i gruppen steg med 1,74 gram pr. dag, hver gang summen af de sociale avlsværdier hos de andre grise i gruppen steg med 1 gram pr. dag. Forskellen i tilvækstrater på tværs af grupper var op til 60 gram pr. dag baseret på sociale avlsværdier alene.

Selektionseksperimentet viste også, at fordelene ved selektion for sociale genetiske effekter er mere udtalte i produktionsbesætninger med en relativt ens startvægt i slagtesvinestien. Grisens kropsvægt kan være et forklarende element i forhold til stabilisering og opretholdelse af dominans i gruppen.

cab

 

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next