bannerPos

Konsulent: Tæm din nye orne før den sætter tænderne i dit ben

Duftorner skal have et godt temperament. Ellers bør de, ifølge svinekonsulent Anders Peter Andersen, sendes til slagtning. Arkivfotos
04-08-2020 13:03

- Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet, lyder det fra svinekonsulent Anders Peter Andersen i Velas-Avisen.

Svinekonsulent Anders Peter Andersen fra Velas giver i seneste udgave af Velas-Avisen gode råd til at få styr på ornen, før det går galt.

- Hvis I laver jeres duftorner selv, kan I vælge følgende strategi for at undgå at enten du, ornen eller dine medarbejdere får dårlige oplevelser i fremtiden, lyder det fra Anders Peter Andersen, der giver en række anbefalinger til en god »ornestrategi«.

»Gutterne« trænes

Han opfordrer blandt andet til, at der udvælges 3-4 orner i samme aldersgruppe, og at disse kommende duftorner placeres i samme sti i klimastalden. Og ligeledes ved 30 kilo placeres de sammen i en sti, hvor de håndfodres.

- Brug en gammeldags skurebørste til at »skrubbe« dem lidt på ryggen. Ved normal slagtevægt fravælges den, der udviser det dårligste temperament - send ham til slagtning. De andre »gutter« introduceres nu til gangsystemerne i løbestalden, så de nemt kan finde rundt, lyder rådet fra Anders Peter Andersen, der samtidig anbefaler, at man lader en person, der ikke skal arbejde i løbestalden, vaccinere dem.

- Øv med dem foran søerne i løberækken, så de langsomt vænner sig til turen rundt i stalden, og snak med ornen, når han flyttes, så du ikke kommer til at overraske ham ved et uheld.

Hellere en tand i brættet end i benet

Konsulenten opfordrer også til, at man ser på ornevejene i stalden. Kan de gøres så smalle, at ornen ikke kan vende sig? På denne måde kan man lave »ensretning« rundt på gangene.

- Benyt altid et lille bræt ved flytning af ornerne. Tænk på, at det er bedre, at tanden sættes i træet end i benet!

Anders Peter Andersen foreslår endvidere, at der laves en afstemning blandt de medarbejdere, der håndterer ornerne i løbestalden, når ornerne når de 130 kg., hvor de orner med færrest stemmer, bliver stemt til slagteriet.

- Lige så snart en orne udviser forkert adfærd, sendes denne til slagtning. Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet.

cab

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next