Klar til høst på Orehoved Havn

Grovvareselskabet Getreide Danmark er ved at være klar til sommerens høst. Vi har lagt vejen forbi til en snak om nu- og fremtiden.

Orehoved Havn, Nordfalster. Med udsigt til byggeriet af den nye bro mellem Falster og Sjælland er der blevet gjort god plads til afgrøderne ved Getreides lagerfaciliteter. Det er blevet en solid tradition, siden det tyske grovvareselskab i 2011 købte sig ind på Havnegade 9 i Orehoved.

Vejen er kort, fra at landmanden kommer med sine afgrøder, får analyseret dem og modtager en udskrift på prøveresultat, til afgrøderne placeres i den store lagerhal for senere at komme på sin videre færd ud og gøre gavn. Dette, den anden vej, som man kan kalde det, har været traditionen, og det er der ikke blevet lavet om på.

I hovedkvarteret spreder der sig en forventningsglæde, og måske også lidt stilhed før stormen, hos Palle Petersen og Henrik Løje, der har gjort klar til at få fyldt lagerhallerne med sæsonens afgrøder: hvede, men også maltbyg.

- Vi opkøber maltbyg til vores moderselskab i Tyskland, Getreide AG, som bearbejder korn til malt, som bliver eksporteret ud i den store verden. Det er sådan set vores hovedaktivitet, lyder det fra Palle Petersen, der tilføjer:

- Og så tager vi også imod lidt hvede. Men det er primært maltbyg, det handler om, siger han.

Til ændrede vilkår

Vilkårene for de afgrøder, som man tager imod hos Getreide, er nogenlunde de samme, som de næsten altid har været.

- Vi har stort set ikke lavet om på nogle afregningsbetingelser. Vi tager stadig mod afgrøder med op til 2 procent urenheder, og en vandprocent på 14,5 samt 12 procent proteinindhold i maltbyggen, siger Henrik Løje.

Og apropos vandprocent er det nok de fleste bekendt, at vækstsæsonen i høj grad har været præget af masser af vand. Og det har i sagens natur også haft betydning for afgrøderne.

- Byggen er jo blevet sået i to tempe, kan man sige. Den tidlige blev jo sået før påske, og det næste er sået først i maj. Så det er jo lidt spændende, hvad der kommer ud af det, selvfølgelig både med udbytte og også med hensyn til kvalitet, siger Henrik Løje og tilføjer, at han forventer en nogenlunde normal høst af hveden.

Til gengæld er det i skrivende stund ikke givet, hvordan vandprocenten i afgrøderne bliver. Det kan i sagens natur først endelig afgøres, når høsten for alvor går i gang.

- Vinterhveden vil nok modne sådan nogenlunde på normal tid, hvis vi får en normal sommer, hvad end det så er. Men det vil sige, at den modner omkring 1. august, siger Palle Petersen og fortsætter:

- Og så kan der være variationer i byggen, ud fra de to tempi, den er sået i, hvordan de modner. Noget af det tidligt såede kan nok modne omkring den 1. august, men det andet modner måske først lidt senere. Det er sådan lige det, vi ser ind i. Men vejret kan jo ændre meget.

En gammel niche på vej tilbage

Ser man ud i fremtiden, er det klart, at strukturudviklingen, med færre men større landbrug, også påvirker forretningen hos Getreide.

Ikke negativt, for volumen af afgrøder har ligget på et stabilt niveau. Og så har en anden ting ændret sig, fortæller Palle Petersen.

- Der er jo dukket mange siloer op. Så efterhånden, som mange af landbrugene bliver større, så opbevarer de jo meget selv. Måske i større grad end før. Og så er det jo klart så behovet for at aflevere i høsten måske lidt mindre, siger han.

Også hos Getreide er der små forandringer rundt om hjørnet, tilføjer Henrik Løje.

- Vi har en lille niche, dog ikke til i år, på vintermaltbyg. Og den er vi så ved at lave aftaler om i øjeblikket, så til næste år vil det få effekt, siger han.

Og det er som sådan ikke noget helt fremmed for Getreide.

- Vi har været større på det tidligere, men så faldt interessen i nogle år. Jeg tror, det år, hvor vi havde mest, var det cirka 330-40 hektar. Men vi kan mærke, at der er øget efterspørgsel efter det. Og det er på samme betingelser som for vårmaltbyggen, lyder det fra Palle Petersen, der tilføjer, at man i virksomheden regner med at lave aftaler om leverancer fra cirka 130-140 hektar.

Læs også