Mange roedyrkere har fokus rettet mod udbyttet af årets roekampagne, men hos DLF Beet Seed, tidligere kendt som MariboHilleshög, har man taget det lange lys på.

Kampen mod virusgulsot er stadig den største trussel for produktionen af sukker fra roer i mange lande. Og efter at det blev forbudt at bejse sukkerroefrø med neonikotinoider i 2018, har sygdommen flere steder gjort livet surt for roedyrkere.

I 2020 kunne flere roedyrkere i Storbritannien notere sig udbyttetab på op mod 80 procent, mens der i Frankrig blev rapporteret om afgrødetab på op mod 50 procent.

Takket være en øget forskningsindsats hos blandt andre DLF Beet Seed, er banen så småt ved at blive kridtet op for en fremtid uden virusgulsot.

Længst fremme på markedet

Siden DLF opkøbte virksomheden fra schweiziske Syngenta i 2017, er en del forskningsmæssige kræfter blevet sat ind på at eliminere sygdommen, og alt tyder på, at firmaet i Holeby på Lolland har fat i den lange ende.

- Vi har løbende investeret i virksomheden, både for at kunne vokse med vores produktion, men også fordi vi har set et kæmpe behov for specielt roefrø, der er resistente overfor virusgulsot, siger administrerende direktør i DLF Beet Seed, Hans Christian Ambjerg, til LandbrugØst.

Set fra direktørens stol er DLF Beet Seed på vej i den rigtige retning i kampen for at komme af med sygdommen.

- Vi er længst fremme på markedet med det. Og det er væsentligt, for virusgulsot er en trussel for hele branchen og for den europæiske industri, påpeger Hans Christian Ambjerg.

Gode resultater i Frankrig

Tidligere på efteråret kunne DLF Beet Seed oplyse om deres forsøg på en mark i Frankrig, der var ramt af virusgulsot, men hvor det forædlingsarbejde, der er foregået hos virksomheden, resulterede i, at de danske planter stod flot på marken.

- Basalt set er vi i 2023 klar med produkter, som har tolerance, og i 2024 har vi produkter, som er resistente. I 2023 i kommerciel størrelse, også i 2024 og i 2025 har vi store mængder frø tilgængeligt, fastslår Hans Christian Ambjerg.

Det er dog ikke det eneste tiltag, der er på vej i forædlingsarbejdet, fortæller Ole Lauridsen, salgschef for DLF Beet Seed i Norden.

- Her i Danmark har vi et frø, der er tolerant overfor virusgulsot liggende til afprøvning. Vi har set forsøgsresultaterne af den, og det har vist meget lovende takter, siger han og fortsætter:

- Vi måler blandt andet udbytter i forholdstal, hvor 100 er gennemsnittet, og her har vores gulsottolerante sort, vist et udbyttetal på 103, så det er meget lovende. Industrien har også vist stor interesse i vores projekt omkring virusgulsot.

God dialog med myndighederne

Indsatsen for at bekæmpe virusgulsot og den fremgang, der har været på området, gør også, at man hos DLF Beet Seed har en god mavefornemmelse i forhold til, at danske roedyrkere også til næste sæson får mulighed for at bruge Gaucho til at bekæmpe virusgulsot på markerne.

- Vi har en god dialog med myndighederne. For når man søger dispensationer, så er det væsentligt at kunne fortælle, at der er et alternativ på vej, så man ikke skal have dispensationer i de næste mange år, forklarer Hans Christian Ambjerg og tilføjer:

- Det er dispensationer, der er vigtige for landmænd og for sukkerindustrien i en meget overskuelig fremtid. Så derfor har vi arbejdet sammen med Nordic Sugar og roedyrkerforeningen om det her.

Skulle man få bugt med truslen fra virusgulsot, er banen clearet for en god fremtid for roefrøproducenten og landmændene.

- Selvfølgelig kan der komme andre plantesygdomme. Men det er virusgulsot, der er vigtigst at få bekæmpet nu. Og kan vi det, står vi rigtig stærkt rustet til fremtiden, slutter Hans Christian Ambjerg.