Halmfyr har fået comeback på landet

Med stigende energipriser kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen, hvis man bor på landet. Det har været med til at give halmfyr et comeback blandt hobbylandbrug og i ejendomme udenfor byzonen.

Halmfyrene fra Alcon Alheat kan være klar til den nye fyringssæson, hvis man bestiller snart, fortæller Lars Smidt. I værkstedet hos Alcon Alheat i Låsby er der gang i produktionen af de fire typer halmfyr, som Lars Smidt og kompagni producerer.

Hvordan får man varmen til vinter, uden at regningen løber løbsk? Det spørgsmål er der formentlig mange, der går og stiller sig, ikke mindst set i lyset af krigen i Ukraine, der som bekendt har fået konsekvenser for energipriserne.

Hos Alcon Alheat i Låsby mellem Silkeborg og Århus har man muligvis løsningen. For her har man udviklet fire modeller halmfyr, der lever op til de ellers skrappe miljøkrav, der er på området.

- Egentlig var vi lidt kede af de lovgivningstiltag, der kom på halmfyrsdelen med krav om støvemisioner og alt det her, man havde fokus på. For os at se er halm et fuldstændig CO2-neutralt produkt og faktisk endnu bedre end flis og træpiller. For der går man jo og fælder skov, der laver fotosyntese, siger Lars Smidt og fortsætter:

- Halmen kommer jo fra korn, der er høstet og er visnet, så det ikke kan lave fotosyntese mere. På den måde er det et affaldsprodukt og kører det direkte fra marken med den mindst mulige transportafstand ind til halmfyret, der leverer varmen, siger Lars Smidt. 

Det har været med til at give halmfyret et comeback i landzoner, oplever han. 

Frygtede det værste

Sammen med Morten Friis Jedig overtog Lars Smidt firmaet for tre år siden. Men da coronakrisen kom, frygtede han det værste.

- Lige da coronakrisen kom, tænkte vi, at nu er det definitivt slut. Men vi formåede sammen med flere, både i ind- og udland, at få udviklet halmfyr, der kunne klare de nye skærpede krav, fortæller Lars Smidt.

Halmfyrene bærer navnene Alheat 915, Alheat 1315, Alheat 1320 og Alheat 1515. Det giver mulighed for at fyre med halmballer af forskellig størrelse.

- Vores halmfyr kan fyre med de små Morten Korch-baller, dem på 12 kg, og derudover minibigballer og minirundballer. Minibigballer kan vi klare på op til 1,80 meter. Så vi har noget kapacitet. De fyr, har vi fået godkendt, de opfylder kravene, også uden støvfilter, posefilter og elektrofilter, siger Lars Smidt.

Kan være klar til vinter

Blandt producenter af blandt andet træpiller er der frygt for, at man ikke vil kunne leve op til efterspørgslen efter træpiller til vinter. Og her kan halm være et stærkt alternativ, mener Lars Smidt.

- Med de stigende priser på stort set alle varmeformer er halm kommet ind som et stærkt alternativ, for lige nu ser det ikke ud til, at for eksempel træpiller falder i pris. Og elpriserne er jo også steget, hvilket jo også kan spille ind på varmeprisen, for eksempel hvis man har elvarme. Og det kan gøre halmfyret mere attraktivt, siger han.

Og hvad derudover er interessant, er, at det typisk er muligt for Alcon Alheat at levere halmfyr indenfor en tidshorisont på et par måneder.

- Nu skal jeg jo passe på med, hvad jeg siger, for der er virkelig mange, der har haft ringet, og hvis de henvendelser ender med ordrer, kommer det til at skulle gå stærkt med leverancekæden. Men de seneste, vi lige har sat i gang, skulle være klar til november-december, siger Lars Smidt.

Så det vil være muligt at have et halmfyr klar til den nye fyringssæson?

- Ja. Men det går stærkt nu her. Og det interessante er jo, at vi både har folk med oliefyr, varmepumper og folk med træpillefyr, der ringer til os, tilføjer han.

Og man skal ikke være bekymret for, om man må sætte sit halmfyr op. Det er ellers en fordom, som Lars Smidt og kollegerne i ny og næ støder på.

- Vi har oplevet, at skorstensfejere har sagt, at man ikke må stille halmfyr op mere. Men det er helt forkert. Og det er vi egentlig lidt kede af, at folk potentielt går glip af besparelser, når vi nu har moderne alternativer, hvor éns udgifter kan holdes neutrale, siger han og fortsætter:

- For hvis man har halmen på marken, er den eneste udgift at få den presset. Så uanset om priserne går op eller ned, kan man sikre, at varmeudgifterne ikke stikker af ved hjælp af et halmfyr, påpeger Lars Smidt.

Læs også