Skovrejsning banede vejen for den perfekte jagtejendom
Jaques Spindler har ved Brande designet sin egen skov med fokus på sin passion for hjortevildt, og så har skovrejsningen betydet, at ejendommens bopligt er ophævet.

Jaques Spindler i sin nyetablerede skov ved Brande.
Jaques Spindler er glad for at opholde sig i naturen, og ikke mindst for at gå på jagt med sin riffel. Derfor var han for et par år siden på jagt efter en ejendom, hvor han kunne få begge dele til at gå op i en højere enhed.
Det rigtige stykke jord fandt han ved Brande på en gård med 40 hektar, hvor der var 15 hektar agerjord, og hvor resten lå som hede, mose og en egeskov, der var plantet fyrre år tidligere samt et stykke med fem år gammel nåleskov.
Det var alt sammen meget fint, men Jaques Spindler ville gerne have mere skov på ejendommen, så han søgte skovrejsningstilskud med hjælp fra skov- og landskabsingeniør Claus Hemmingsen fra LiebhaverSkovfogeden, og det har den nye skovejer ikke et sekund fortrudt.
- Da jeg købte ejendommen, skulle man eje en landbrugsejendom i forvejen for overhovedet at måtte købe den rent lovmæssigt, men da vi nu har rejst så meget skov, som vi har, så kan vi få ændret status fra en almindelig landejendom til en skovejendom, og når du har en skovejendom, så kan alle mennesker købe den, forklarer Jaques Spindler.
Rejser du skov nok og får det godkendt af myndighederne, så kræver reglerne hverken landbrugsuddannelse eller ejerskab af en landejendom i forvejen, og så kan du bare købe ejendommen, hvis pengene vel at mærke er der.
Ingen lige rækker
Til en begyndelse troede Jaques Spindler, at skulle man anlægge en ny skov, så gjorde man det i lige rækker med lange lige og vinkelrette skovveje, men sådan var rådgivningen ikke fra LiebhaverSkovfogeden, hvor skov- og landskabsingeniør Claus Hemmingsen tog opgaven med at skabe en spændende og jagtbar skov på sig.
- Claus sagde, at det var alt, alt for kedeligt med skove i lige rækker, og så slog han nogle streger på et stykke papir, og det gjorde stykket meget mere spændende og levende. Og vildtet vil jo gerne stå i skoven for at finde ro og skjul, men vildtet skal også ud på markerne for at esse, så derfor har vi lavet fodermarker rundt om skovene, forklarer Jaques Spindler
For at gøre skovenes bryn endnu større og mere interessante for vildtet har den nye skovejer sammen med LiebhaverSkovfogeden lavet flere u-formede områder i skovene, så vildtet har et langt skovbryn, hvor de kan træde ud fra skoven for at æde og hurtigt kan komme i skjul igen.
- Hvis det var mig selv, der havde stået for at designe skoven, havde jeg måske bare plantet det hele til med træer, og så havde jeg om nogle år bare haft én stor mørk firkant, hvor vildtet måske gerne ville opholde sig, men hvor der ikke ville være føde nok, eller hvor det ville være svært at komme på skudhold af det, forklarer Jaques Spindler, der selv mener, han fire år efter den designede skov blev plantet har et naturområde, der er så attraktivt for vildtet som muligt.
- I dag står vi med et fantastisk resultat, og jeg regner med, at næste år vil vi kunne pille indhegningerne ned omkring de skovrejsninger, vi har lavet, siger Jaques Spindler, som indtil videre har glæde af at følge specielt fuglevildtet bag hegnene, der lige nu beskytter træerne plantet for godt fire år siden, men han ser frem til at de brugere skoven mest af alt er tiltænkt, kan rykke ind om et års tid.
- Vi ser jo kronvildtet her allerede. Her den 2. september havde jeg både en ulige 10-ender, en 12-ender og en 14-ender for, men det var så bare lige 13 minutter før der måtte skydes. Men bare den oplevelse det er på sit eget stykke land at se sådanne tre store stykker hjortevildt - det er helt fantastisk, siger Jaques Spindler, der endnu ikke har hentet trofæer fra sin private skov.
Selve ejendommen blev købt i maj 2017, og så blev der søgt skovrejsning af to omgange. Desværre var der ikke nok penge i puljen disse år. Til gengæld gav det Jaques Spindler mulighed for selv at designe skoven i samarbejde med LiebhaverSkovfogeden. Dette har givet mange flere friheder, i forhold til hvis skoven var blevet til under en støtteordning, og det har Jaques Spindler ikke fortrudt.
LiebhaverSkovfogeden har hjulpet Jaques Spindler gennem hele processen, og det har været en stor hjælp, specielt i opstartsfasen, at Claus Hemmingsen og hans team har stået for kontakten til de forskellige myndigheder og også i forhold til udformningen af skoven og sammensætningen af planterne har ekspertisen været vigtig at have med på holdet.
Hjælp fra start til slut
Som reglerne er i dag, kan og må man som privatperson ikke eje en landejendom uden at bo på den, eller have nogen boende. For at undgå at opretholde bopælspligten, kan man lave en skovejendom, og har man fundet det rette stykke jord, så kan Claus Hemmingsen fra LiebhaverSkovfogeden hjælpe med, at drømmen kan blive realiseret. –
- Vi sørger for, at en ejendom kan opnå fredskovspligt, så den kan få status af skovejendom, forklarer Claus Hemmingsen, som både er behjælpelig med at finde en landmåler, med at designe skoven og med at få den plantet. Hvis det er aktuelt, kan han også hjælpe med at søge tilskud. Men der er visse krav, den nye skov skal leve op til.
- Eksempelvis skal minimum 50 procent af ejendommen være, eller kunne blive, til højstammet skov og resten skal så være naturarealer, og så skal ejendommen totalt være på minimum 20 hektar, forklarer Claus Hemmingsen.
Når man laver en skovejendom, kan man som Jaques Spindler sætte sit eget præg på den, men udformningen skal i sidste ende godkendes af myndighederne, og projektet bliver godkendt, når LiebhaverSkovfogeden har været inde over processen.
- Når vi har lavet en plan, så sender vi den til Miljøstyrelsen - når de har vurderet og godkendt planen, så kan man få fredskovspligten med det samme, og så skal skoven være etableret indenfor to år, siger Claus Hemmingsen.