Energinet har problemer: Må ændre igangsætning af Baltic Pipe-terminal

Fortsatte tekniske udfordringer på terminalen i Nybro ved Varde betyder, at idriftsættelse nu planlægges til at ske ad to omgange.

Idriftsættelsen af Baltic Pipes modtageterminal i Nybro ved Varde bliver udskudt i knap to uger. Modtageterminalen for gas fra den norske gasrørledning Europipe II skulle være gået i drift i torsdags.

Energinet meddelte dog onsdag gasmarkedet, at idriftsættelsen af Nybro vil finde sted ad to omgange: 1. november 2022 forventes idriftsættelse med halvdelen af den totale kapacitet (6.700 MWh/h). Fuld idriftsættelse vil finde sted senere i 2022. Den endelige dato meddeles snarest muligt.

- Vi har fortsat store, tekniske udfordringer på det komplekse anlæg i Nybro, blandt andet med IT-systemer og med de vigtige kontrol- og sikkerhedssystemer. Derfor kan vi desværre ikke gå i drift endnu, som vi ellers havde planlagt. Vi anser det nu for en realistisk løsning, at vi må begynde med en delvis idriftsættelse, siger Torben Brabo, der er direktør for internationale relationer hos Energinet.

Pres på forsyningerne

Forsinkelsen i Nybro får ikke betydning for gasmængden til Polen. Baltic Pipe blev som planlagt sat i drift med delvis kapacitet lørdag den 1. oktober, og siden er polakkerne blevet forsynet med gas gennem den nye gasrørledning. Gassen kommer blandt andet fra det øvrige, europæiske gassystem og fra den danske del af Nordsøen.

Forsinkelsen kommer på et tidspunkt, hvor der er pres på energiforsyningen som følge af krigen i Ukraine. Torsdag sagde den norske statsminister Jonas Gahr Støre, at der er digitale trusler mod kritisk infrastruktur, inklusiv olie- og gassikkerhed. 

- Vi må være forberedte på at se nye og ukendte forsøg på at skabe uro herhjemme, lyder det fra statsministeren ifølge dr.dk.

Norske kriminalmyndigheder skal som et resultat af mistænkelig russisk aktivitet i Norge arbejde tættere sammen for at forsvare landet mod digitale trusler som blandt andet flyvning med droner nær lufthavne samt gas- og olieanlæg. Baltic Pipe er et samarbejde mellem Norge, Danmark og Polen.

Læs også