Råmælk fra danske køer som erstatning

Er kvaliteten af råmælk ikke tilstrækkelig til at forsyne kalven med de nødvendige immun- og næringsstoffer i, vil råmælkserstatningen ColoDan Feed være en mulighed som supplement i de første uger efter fødslen.

Biofiber Damino A/S præsenterer produktnyheden ColoDan Feed, som er en råmælkserstatning, på Eurotier 2022.

ColoDan Feed er produceret af råmælk fra danske malkekvægsbesætninger. Der er ifølge Biofiber Damino A/S tale om ren råmælk fra de første to udmalkninger efter kælvning, hvor indholdet af immunstoffer og næringsstoffer er højest.

ColoDan Feed kan anvendes som erstatning eller supplement til koens råmælk. Den skal gives til kalven umiddelbart efter fødslen, hvis råmælkskvaliteten er for ringe, eller hvis der ikke er tilstrækkelige mængder råmælk til rådighed.

Doseringen tilpasses ud fra kvaliteten af koens råmælk. For at kunne supplere korrekt med en råmælkserstatning er det derfor vigtigt, at man kender kvaliteten af råmælken fra den enkelte ko i besætningen, lyder det.

Råmælkserstatning de første uger

Biofiber Damino A/S peger på, at efter det første døgn lukker kalvens tarm for optagelse af IgG fra råmælken.

Råmælk indeholder imidlertid også en række andre bioaktive stoffer og vækstfaktorer, som påvirker udviklingen af immunforsvaret og mavetarmkanalen og giver en lokal beskyttelse i tarmen.

Derfor kan det ifølge Biofiber Damino A/S være en fordel at tildele råmælk i en længere periode – og henviser til, at nyere undersøgelser viser, at kalve generelt opnår en bedre sundhed ved tildeling af råmælk/overgangsmælk de første en til to uger efter fødslen.

Andre undersøgelser viser, at anvendelse af en råmælkserstatning i de første 14 dage efter fødslen reducerer sygdomsforekomsten og brugen af antibiotika i mælkefodringsperioden, ligesom kalvenes sundhed generelt forbedres.

Rent praktisk kan en råmælkserstatning blandes i sødmælken eller mælkeerstatningen og mikses i mælkevognen til de mindste kalve i perioden en til to uger efter fødslen.

Læs også