Sidste år viste, at vejret hurtigt kan gå fra vådt til tørke, og dermed kan behovet for markvanding hurtigt opstå – og det kan være til fordel for klimaet.
2023 var på mange måder ekstremernes år. En våd start gik over til langvarig tørke og det gav mange landmænd ekstra travlhed med at søge kommunerne om ekstra vandingstilladelser.
Og problemstillingen er langt fra ny. Tilbage i 2022 blev Taskforce Markvand etableret i et samarbejde mellem en række landboforeninger, landbrugsorganisationer samt Seges. Målet var og er stadig både at dokumentere situationen omkring grundvand i Danmark, og effekten af markvanding under meget vejrmæssigt tørre perioder.
Lavere klimatryk med markvanding
Tal viser, at i de seneste 150 år er den årlige gennemsnitsnedbør i Danmark steget med 100 mm og ifølge klimamodellerne vil den tendens fortsætte. Danmark bliver altså vådere, hvilket betyder, at der overordnet set dannes mere grundvand.
Og det kommer landbruget til gode i forbindelse med meget tørre eller deciderede tørkeperioder, hvor afgrøderne er i desperat mangel på vand.
Ifølge tal fra Seges Innovation, er det samlede klimaaftryk på kløvergræs pr. foderenhed faktisk 20 procent lavere med markvanding, end hvis man vælger ikke at vande sine kløvermarker. Det skyldes, at klimaaftrykket ved at vande er lavt, og at udbyttet bliver betydeligt større.