Sælger sine produkter i tæt dialog med landmanden

Irsk koncept med flydende tildeling af mineraler og vitaminer er på vej til danske husdyrproducenter. Det sker i samarbejde med den danske handelsplatform Agmondo.

Med en ny online-platform gik firmaet Agmondo sidste år i markedet og tilbød danske landmænd at købe additiver og fodertilskud. Hensigten er, at det skal gøres billigst og nemmest muligt – direkte fra industrien og uden leverandørbinding af nogen art.

Efter godt et år er handelsfirmaet nu blevet nogle erfaringer rigere. Og strategien skærpes.

- Vi vil ikke kun være en handelsplatform. Vi vil gerne være det firma, som følger produkterne helt til dørs. Og dér, hvor vi har størst succes, det er dér, hvor vi går ind og diskuterer med landmanden og finder ud af, hvad det er for nogle udfordringer, han har. Og hvad er det for nogle produkter, vi har på paletten, som kan hjælpe ham.

- Vi har ret god erfaring med at få skabt kontakt til landbrug, som vi er i tæt dialog med, og hvor det ikke blot handler om at sælge nogle produkter, men mere handler om at finde de rigtige produkter. Og det har vi gjort til en del af vores strategi. Ikke fordi vi vil udkonkurrere rådgivere. Men fordi vi konkret går ind og anbefaler ét produkt frem for et andet, forklarer direktør Jason Lorjé fra Agmondo. Han er uddannet dyrlæge og har arbejdet i foderadditiv-industrien i mere end et årti.

Fik vendt utrivelige grise

Et af de landbrug, man sælger sine produkter til, er det midtjyske landbrug Kjargaarden ved Sunds. Her produceres på fire ejendomme cirka 35.000 slagtesvin årligt. Grisene indkøbes ved 28-30 kg, og godt halvdelen er Englandsgrise.

Driftsleder Marianne Christiansen fortæller, at man i flere måneder har arbejdet på at finde årsagen til nogle af grisenes manglende trivsel. Og i processen har man prøvet mange ting af.

- Vi har fjernet de ting, som vi ikke synes, der var værdi for, forklarer hun og tilføjer, at man nu har haft held til at bruge produktet MondoPure i vådfodret for at skabe en stabil og kontrolleret fodersuppe.

- Med MondoPure får vi en myresyre, der ikke kræver HACCP. Siden vi har gjort det, har vi kunnet se mere stabile maver ved grisene, og det har givet øget tilvækst, så grisene nu er 3 kg tungere slagtet (87,5 kg, red.), uden at vores kødprocent er blevet ringere, fortæller driftslederen.

Gavnlig toxinbinder

Man har også haft god effekt ved at benytte ProSid-toxinbinder, som hovedsageligt bliver brugt på Kjaergaardens tørfoderejendomme, når man begynder at tage korn fra den nederste del af kornsiloen.

- Vi har også tidligere brugt toxinbinder (lermineral sammensætning, red.) fra andre udbydere, men prismæssigt er ProSid billigere, og vi har haft en hurtig og bedre effekt med færre døde grise og stabil produktion ved at tilføre dette. Vi har altid ProSid klar på lager, hvis behovet pludselig skulle opstå, fortæller Marianne Christiansen.

Hun pointerer, at det er hendes oplevelse, at Agmondo har leveret en seriøs rådgivning om firmaets produkter, og at firmaet er skarpe på at stille kritiske spørgsmål.

Der har været en åben dialog med vores foderrådgiver, og de er gået ind i de undersøgelser, der skulle til, så de sikrede, at vi fik det rigtige produkt til at løse vores udfordringer, lyder det fra driftslederen.

Kommer med anbefalinger

Og netop udfordringen af landmænd og driftsledere er som nævnt en del af Agmondos handelsstrategi.

- Som tiden er gået, har vi set, at det kan være svært at finde nogen, der uvildigt vil gå ind og anbefale et firmas produkt frem for et andet. Det vil vi godt. Vi kan godt tage en faglig diskussion, som ikke kun er i overordnede termer, men som udmunder i en konkret anbefaling.

- Det kan vi, fordi vi har flere forskellige produkter, og derfor anbefaler vi et produkt ud fra en faglig vurdering med baggrund i landmandens udfordringer i den enkelte situation, pointerer direktør og dyrlæge Jason Lorjé.

- Man kan diskutere, om vi er 100 procent uvildige. Det er vi måske nok ikke, fordi vi tager udgangspunkt i de produkter, vi handler med. Men vi er respektfuldt uvildige. For vi har ikke interesse i at sælge ét produkt frem for et andet.

Kritisk tilgang

Jason Lorjé forklarer, at man på Agmondos handelsplatform i princippet er åben over for alle virksomheder, der sælger foderadditiver til husdyrproducenter. Men man har en kritisk tilgang til de firmaer og produkter, man tager ind, pointerer han.

Handelsplatformen samarbejder med nogle af de største firmaer i branchen. Ofte udenlandske firmaer, som har bevist deres produkters værdi netop i udlandet.

- Vi er også åbne over for produkter, som måske er lidt anderledes, end man ellers finder på det danske marked. Vi har den tilgang, at hvis et firma har nogle gode produkter, så udelukker det dem ikke, selvom vi måske arbejder sammen med et andet firma, der har et sammenligneligt produkt. Hvis vi føler, at her er tale om produkter, der kan gøre en forskel for landmanden, så er vi med.

- Nogle af produkterne er derfor unikke for Agmondo. Men vi er også nødt til at være dér, hvor de danske landmænd er. Og derfor har vi også nogle mere kommercielt velkendte produkter. Også fra danske leverandører, pointerer Jason Lorjé.

Flydende mineraler og vitaminer

Senest er man påbegyndt et samarbejde med det irske firma TerraNutritech, som har udviklet et pumpesystem til flydende tildeling af vitaminer og mineraler – f.eks. arbejdes aktuelt på tildeling til svin via vådfoder.

- Idéen er, at når man arbejder med flere forskellige foderblandinger, så man vil nøjagtigt kunne styre, hvad man tildeler af mineraler og vitaminer. Og anbefaler ens dyrlæge f.eks. ekstra lysin i en periode, vil man straks kunne skrue op for lysin, og behøver ikke vente til næste læs tør-premix ankommer, for at kunne skrue op for lysin.

- Eller hvis man ved nyhøstet foderkorn har brug for ekstra E-vitamin, så klares det ved at trykke på en knap, forklarer Jason Lorjé.

Fleksibilitet er nøgleordet

Det irske firma TerraNutritech, som Agmondo samarbejder med, har erfaring med at tildele mineraler og vitaminer i drikkevandet til køer. Hertil har firmaet udviklet sit eget pumpesystem, som man selv betegner som det mest præcise i verden.

- Til danske køer kan vi ikke tildele på samme måde som i Irland, fordi Arla har deres Arlagaarden-regler. Men vi kan tildele mineraler via vand direkte i TMR-blandingen hos køer. Og det pumpeprincip er det tanken, vi vil benytte direkte i vådfodertanken på svinebedrifter. Hos svineproducenterne er det ikke mindst en meget høj fleksibilitet, der kan være en stor fordel, vurderer vi. Og vi tror på, vi kan gøre det billigere i forhold til svineproducentens nuværende premix.

- Der er vi ikke 100 procent endnu. Vi skal have kørt nogle flere cases i praksis, men regner med at ligge prismæssigt på niveau eller under alm. premix, men samtidig kunne tilbyde en langt større fleksibilitet, forklarer Jason Lorjé.

Rulles i gang nu

Firmaet regner med at kunne rulle konceptet ud på kvægsiden her i efteråret.

- På svinesiden har det irske firma ikke erfaring, og der er vi kommet ind som partner til at opbygge konceptet og markedet.

- Vi er aktuelt i gang med de første svineproducenter herhjemme omkring en pumpestyret tildeling af mineraler og vitaminer, som man vil kunne købe gennem Agmondos handelsplatform. Altså fra de leverandører, som landmanden har lyst til at handle med. Fordi vi er åbne for forskellige leverandører, slutter Jason Lorjé.

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

 

 

Læs også