bannerPos

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Fredag vedtog tyske Bundesrat en række nye regler, som formentlig vil gælde alle tyske sohold i fremtiden. Aftalen betyder blandt andet, at søer i farestalden skal være i løsdrift efter en overgangsordning på 15 år. Arkivfotos: Camilla Bønløkke
06-07-2020 16:00

Tyskland har vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

Tyske Bundesrat vedtog fredag den 3. juli en række nye regler, som formentlig vil gælde alle tyske sohold i fremtiden.

Nogle af hovedtrækkene i den politiske aftale betyder, at søerne skal opstaldes i løsdrift i løbeafdelingen efter en overgangsperiode på otte år, ligesom der lægges op til et arealkrav på fem kvadratmeter pr. so.

Desuden lægges der op til, at søer i farestalden skal være i løsdrift efter en overgangsordning på 15 år, men med mulighed for at søerne må være i boks fem dage omkring faring.

Betydningen for danske producenter

Ifølge Landbrug & Fødevarer og Seges Svineproduktion kan ændringerne i Tyskland også få betydning for danske soholdere.

- De nye tyske lovkrav kan få betydning for den fremtidige eksport af svinekød og smågrise til Tyskland, hvis kravene bliver en del af QS. Det er heldigvis et område, vi er i fuld gang med at udvikle, og mange soholdere tænker allerede i disse baner, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion.

Han fremhæver blandt andet et område, hvor vi allerede har strammere regler end mange af vores udenlandske kollegaer.

- Vi har i flere år haft et krav om løse søer i nye løbestalde, og vi ser flere og flere svineproducenter, som arbejder med løsdrift i farestalden. Men det er vigtigt, at fagligheden er med, før der bliver lovgivet. Derfor er vi løbende i dialog med myndighederne, ligesom vi hele tiden udvikler området, siger han.

Detaljerne omkring de nye tyske regler og efterfølgende udmøntning er endnu ikke på plads, men Landbrug & Fødevarer er i dialog med deres tyske kollegaer.

Omstilling koster penge

Christian Fink Hansen hæfter sig ved særlig én ting i den politiske aftale: Der bliver afsat 300 mio. euro til udvikling af området og modernisering af stalde.

- Vi har noteret os, at den tyske regering også har erkendt, at det ikke er en udvikling, der sker af sig selv. Derfor har de besluttet, at der følger en økonomisk hjælpepakke på 300 mio. euro med. Vi kender endnu ikke detaljerne i den økonomiske hjælpepakke, men det må forventes, at den skal udmøntes som investeringsstøtte til omstilling af produktionen. Det er et must, når der skal laves så markante ændringer, som gælder alle, slutter han.

cab

Produktion af græsprotein er i gang

Danmarks første kommercielle anlæg til fremstilling af græsprotein er etableret, så foder med græsprotein kan forventes klar i dette efterår. Seges afholder webinar om græsprotein den 14. september.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.
Side 1 af 1892 (37824 artikler)Prev1234567189018911892Next