Tre studerende fra Erhvervsakademi Aarhus har hjulpet Fru Møllers Mølleri i Odder med et strategisk og ledelsesmæssigt servicetjek. Samarbejdet har bl.a. resulteret i konkrete anvisninger til, hvordan virksomheden sælger mere mel.
Hvordan udnytter vi produktionskapaciteten på mølleriet, så det ikke står stille flere af ugens dage? Og hvordan øger vi salget af mel og bliver opdaget af turisterne i lokalområdet?
Det er nogle af de spørgsmål, tre jordbrugsteknologstuderende med speciale i agro business management fra Erhvervsakademi Aarhus er kommet med svar på til ’Fru Møllers Mølleri’ i Odder.
Ja tak til hjælp udefra
Fru Møllers Mølleri beskæftiger 23 ansatte og er foruden gårdbutik, restaurant, mølleri, slagterbutik og ismejeri også et landbrug med 500 søer og opdræt af slagtesvin. Dertil kommer 200 hektar jord med korn og græs. Virksomheden udvikler selv deres produkter og går selv i markedet med dem.
- Vi har en god og en sund forretning, men vi kan altid udvikle os og blive bedre. Derfor tøvede vi heller ikke med at sige ja, da vi blev kontaktet af de studerende og tilbudt dette serviceeftersyn, siger ejerlederens datter landmand og jordbrugsteknolog Else Mette Møller.
Hun er 4. generation på den gamle slægtsgård Bjergagergård i udkanten af Odder, hvor Fru Møllers Mølleri holder til.
Skalering af melproduktion
En af gårdens specialiteter er deres brød og kager bagt med stenformalet mel malet med kornets kim fra egne marker. Og netop skalering af melproduktionen og nye salgskanaler var de var ét områder, som de studerende fokuserede på.
På et opstartsmøde blev de studerende præsenteret for virksomheden og stillede en masse spørgsmål til ejerne Bodil og Kim Møller og arvtager Else Mette Møller. De fik også adgang til produktionsdata samt god indsigt i virksomhedens kultur og strategi.
Lavthængende frugter
Efter et par uger vendte de studerende tilbage med et idékatalog. Det indeholdt bl.a. forslag til, hvordan virksomheden kan sælge mere mel og udnytte møllens kapacitet. Det skal ske bl.a. ved at virksomheden fremhæver deres specialprodukter på emballagen, skalerer deres onlinesalg og sælger melblandinger og bagepakker til et nyt forbrugersegment. Derudover blev virksomheden rådet til at ansætte en til at stå for hjemmeside og markedsføring.
Forslagene blev taget rigtig godt imod.
- De unge har virkelig lyttet til vores behov og er kommet frem til nogle oplagte, realiserbare forslag. De var professionelle, dygtige og resultatorienterede. Vi blev meget positivt overraskede, siger Else Mette Møller.
En rigtig aha-oplevelse
Ifølge en af de studerende Daniel Aagaard Kreutzfeldt Rasmussen har arbejdet været sjovt og lærerigt.
”Det har været en aha-oplevelse at opdage, at vi rent faktisk kan bidrage med noget brugbart, selvom vi stadig er under uddannelse. Og at de teorier, vi har lært på studiet, virker i praksis.”
Win-win
Formålet med samarbejdet er dels at hjælpe virksomheden, men også at lære de studerende om holistisk forretningsudvikling, forskellige kundestrategier og at arbejde med innovation i praksis.
I opgaven kiggede de studerende nemlig ikke kun på virksomheden med fokus på at reducere omkostninger gennem effektivisering.
Opgaven gik i højere grad ud på at opdage muligheder for merpriser gennem udvikling af kvaliteten i produktet og udvikling af samarbejdende værdikæder fra jord til bord og øget relevans for kunden.
/jba
Jordbrugsteknolog
Jordbrugsteknologuddannelsen er en to-årig videregående erhvervsakademiuddannelse, der udbydes på Erhvervsakademi Aarhus i Viby.
Omkring halvdelen af de studerende på uddannelsen er faglærte landmænd. Man kan tage uddannelsen tre steder i Danmark, men på Erhvervsakademi Aarhus uddannes flest.
Det er også her, man som det eneste sted i landet kan vælge mellem forskellige specialer, bl.a. det populære speciale ’agro business management’, som fokuserer på ledelse og økonomi.
Der kan søges om optagelse på uddannelserne den 15. marts 2021. Læs mere på www.eaaa.dk.