Iværksætteri, bæredygtighed og dyrevelfærd er nogle af de emner, som kommende elever på den sjællandske erhvervsskole Jernbjerggaard, ZBC, kan blive klogere på, når uddannelsen til bæredygtig landmand starter til august, hvor Jernbjerggaard også omlægger produktionen til økologi.

- Vi vil gerne være med til at uddanne en ny generation af landmænd, der starter bæredygtige nicheproduktioner op. Den slags varer er der stor efterspørgsel på, fortæller Frederikke Tom-Petersen, der er områdeleder på Jernbjerggaard, ZBC, i en pressemeddelelse.

- Vores elever vil også blive undervist i, hvordan de bliver aktive medspillere på udviklingen i landbrugsbranchen, og hvordan de forholder sig innovativt til fremtidens landbrugsproduktioner.

Mange af de nye, små nicheproduktioner får en unødvendig hård start, fordi de ikke har den faglige ballast, det kræver at blive selvstændig, mener de på uddannelsen, der vil give eleverne en bred palet af fag.

- Udover at eleverne skal lære om afgrøder og dyrehold, får de også praktisk træning og viden om eksempelvis afsætning og logistik, så de kommer hele vejen rundt om det at blive iværksætter.

Anerkendt økolog

Den økologiske griseproducent Randi Vinfeldt skal være med til at starte uddannelsen til bæredygtig landmand. Hun er en anset og respekteret producent ved Ugerløse på Sjælland, formand for de økologiske griseproducenter i Økologisk Landsforening og bestyrelsesmedlem i Svineafgiftsfonden

Hun har været selvstændig landmand hele sit liv og glæder sig til at blive faglærer på uddannelsen.

Skolen har modtaget et legat fra Fonden for Entreprenørskab, som skal bruges til at give eleverne mulighed for at afprøve ideer til alternative landbrugsproduktioner på Jernbjerggaards eget landbrug.

Jernbjerggaard holder åbent hus i aften den 6. juni på den fire år og tre måneder lange uddannelse, og første hold begynder 12. august.

laj