Hollandske landmænd gik imod foranstaltninger: Fik traktorer konfiskeret på helligdag i regeringsbyen

Politiet i Haag har konfiskeret snesevis af traktorer fra demonstrerende landmænd, efter de ignorerede myndighedernes foranstaltninger. Det skete tirsdag under den hollandske nationale helligdag »Prinsjedagen«, hvor landmændene kørte i en protestaktion.

En række traktorer er i forbindelse med en protestauktion blevet beslaglagt i og omkring Haag, tirsdag under »Prinsjedagen«.

Det fortæller det hollandske medie NOS.

På grund af netop den nationale helligdag var der indført særlige foranstaltninger, og det valgte en række landmænd ikke at overholde.

Ingen er blevet anholdt i forbindelse med handlingerne, oplyser det hollandske politi. Ejerne af de beslaglagte traktorer vil få en bøde, og så bliver det op til statsadvokaten at tage stilling til, hvornår de får maskinerne retur.

Hollands justitsminister Dilan Yesilgöz-Zegerius opfordrede på Twitter landmændene til at holde sig væk:

»Til landmændene på vej til Haag; lad traktoren blive hjemme!! Demonstrationer er tilladt, men ikke med store køretøjer. Traktorer konfiskeres af politiet. Tænk på sikkerheden for alle mennesker, der kommer til Prinsjedagen i dag«, skrev hun.

Farmers Defence Force reagerede på forhånd rasende på foranstaltningerne. Ifølge dem er foranstaltningerne en del af »regeringernes tusinde ting, der skal modarbejde og begrænse enhver form for demokratisk protest,« sagde talskvinde Sieta van Keimpema til mediet.

40.000 på gaden i juli

I 2019 skrev en hollandsk venstrefløjspolitikker i en landsdækkende avis, at det er nødvendigt at nedlægge halvdelen af de nuværende landbrugsbedrifter i Holland.

Det blev startskuddet til den accelererende konflikt, som i dag er voldsom, mellem den hollandske regering og landbruget. Og siden 2019 har der været mange protester i landet.

Op mod 40.000 landmænd gik på gaden bare én julidag. Angiveligt fulgt af 20.000 sympatisører. Det skete i protest mod regeringens krav om massive reduktioner i udledningen af kvælstof og ammoniak fra husdyr.

I runde tal har den siddende koalitionsregering besluttet, at landbrugets udledning af kvælstof og ammoniak skal halveres før 2030. Det betyder en reduktion på mindst 30 procent af landets cirka 110 millioner produktionsdyr.

Læs også