Vilde videoer af »Traktorbrigaden«: Ukrainske landmænd risikerer livet for deres land

Sidste år så man adskillige videoer af ukrainske landmænd, der fjernede russiske kampvogne med deres traktorer. Nu er det, der i folkemunde er kendt som den ukrainske traktorbrigade, på færde igen.

Det er snart 400 dage siden, at Rusland indledte sin invasion af nabolandet Ukraine. Og selv om frontlinjen i den sydlige og østlige del af Ukraine mere eller mindre har ligget stille, siden Ukraine i anden halvdel af 2022 formåede at tilbageerobre store dele af de territorier, som russerne satte sig på i starten af invasionen.

Som bekendt er Ukraine et enormt landbrugsland, og i flere ombæringer har landmænd spillet en væsentlig rolle under invasionen. I løbet af foråret 2022 så man ukrainske traktorer fjerne efterladte russiske kampvogne væk fra kamppladsen, og det var med til at gøre det, som i folkemunde blev kendt som den ukrainske traktorbrigade, kendt verden over.

Må fjerne ting for at kunne så

Nu venter forårets markarbejde, og det kaster nye udfordringer af sig. Ikke alene er der mange steder i landet, hvor marker er propfyldte med land- og panserminer, men der viser sig nu igen at blive fundet køretøjer i markerne, og også den meget våde såkaldte Rasputitsa-sæson gør det vanskeligt for køretøjer at avancere. 

Det viser disse videoer. Her er det en landmand, der har været nødt til at fjerne en russisk lastbil, der formentlig har været brugt til at flytte tropper med, fra sin mark, for at kunne komme i gang med at så.

Også ukrainsk militær har fra tid til anden brug for traktorbrigaden. Herunder ses et mindre traktorkompagni hjælpe en sanitetsvogn fri fra det våde terræn.

 

Det kan dog være farligt at bevæge sig ud i markerne. Mange af dem er fyldte med miner, og det er en halvdyr affære. Ifølge det ukrainske landbrugsråd koster det op mod 5 dollars pr. kvadratmeter jord, der skal ryddes for miner, og der mangler både mandskab og midler til at kunne få gang i minerydningen.

Siden invasionen er det dyrkede areal i Ukraine faldet. Blandt andet er 6 millioner hektar landbrugsjord i Ukraine under russisk besættelse, mens to millioner hektar i de befriede områder ikke kan dyrkes på grund af miner.

Læs også