Der er lagt op til en intens debat om aktuelle emner, når foreningen Danske Vandløb indbyder til generalforsamling torsdag 7. marts hos Centrovice i Vissenbjerg.

Som de fleste ved, er en ny vandløbslov på trapperne, og klimatilpasninger i vandløbene står særdeles højt på den politiske dagsorden.

- Vi står overfor store udfordringer her i 2019, siger foreningens formand, godsejer Helge Danneskiold-Samsøe, forud for generalforsamlingen.

- Mange har ikke glemt efteråret 2017, hvor der for eksempel overhovedet ikke blev sået den mængde hvede, som skulle have været i jorden. Vi venter således fortsat på moderniseringen af den 35 år gamle vandløbslov, så vi kan håndtere de kraftige og stigende mængder nedbør. Grundlaget er til stede, idet en ekspertgruppe er kommet med en række anbefalinger og er bakket op af en række organisationer, siger Helge Danneskiold-Samsøe.

Fejlkategorisering

- En af de andre store udfordringer er fejlkategorisering af vandløb i vandplanerne, fortsætter Helge Danneskiold-Samsøe, og henviser til et billede af Ågeby Å på Vestllolland bragt i Effektivt Landbrug den 2. oktober i 2018.

- Åen er taget med i vandplanerne som et naturligt vandløb på trods af, at den tydeligvis er gravet, og den har udløb i Nordkanalen, som ender ud i Kramnitze Pumpestation, som for øvrigt er Nordeuropas største, forklarer Helge Danneskiold-Samsøe, og uddyber:

- Vandløbet er således på ingen måde naturligt, men kunstigt. At det er med i vandplanerne betyder, at der skal kunne leve fisk i åen på trods af, at den tydeligvis var udtørret selv 1. oktober i 2018. Det må således forventes at åen har været udtørret hele sommeren, og dermed ved vi allerede nu, at den ikke vil kunne opnå god økologisk tilstand på grund af manglende fisk.

- På trods af det er den med i vandplanerne.

Finansiering

Derudover har mange vandløb ifølge Helge Danneskiold-Samsøe stadig en for lille vandføringsevne i et nedbørsmæssigt normalår.

- Der skal således gøres plads til dobbeltprofiler og omfartsvandløb. Det er nødvendigt, at der bliver sat penge til at tænke de to projekter ind i vandplanerne, lyder det fra formanden.

På generalforsamlingen vil han trække linjer op for foreningens arbejde, men der kommer også indspark udefra. Således bidrager viceformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed samt formand for Danmarks Sportsfiskerforbund, Verner W. Hansen, med hver deres eksterne indlæg.

Danske Vandløb har cirka 13.250 medlemmer – fortrinsvis husejere og landmænd, som arbejder for at forbedre afvandingen og undgå vandløbsrelaterede oversvømmelser.

På valg er to bestyrelsesmedlemmer og fire suppleanter, og de er alle klar til at modtage genvalg.