Dedikeret team fik stoppet hullet i Land & Fritid
Med kædedirektør Erik Dalsro Jørgensen i spidsen oplever DLG’s landsdækkende butikskæde, Land & Fritid, stor succes efter en vellykket turnaround.

- Under navnet Mike Hammer lancerede vi i 2016 en ny kollektion af tøj og udstyr til jagt og friluftsliv, og det er et forretningsområde, som er blevet større og større, fortæller Erik Dalsro Jørgensen.
FORRETNING Danmarkskortet tæller 40 Land & Fritid-butikker, og det er med hovedkontor i Ringsted, som – med sine godt 22.000 indbyggere – også er den største by i landet, der huser en Land & Fritid-butik.
I modsætning til mange andre butikskæder i Danmark er Land & Fritid-butikkerne nemlig ikke placeret i de største byer, men ligger udelukkende i mindre byer over hele landet.
Det er naturligvis en bevidst strategi. Det handler nemlig om at være tæt på kunderne, og målgruppen for Land & Fritid-butikkerne er folk med dyr på landet og i mindre byområder. De kan i Land & Fritid blandt andet finde kvalitetsfoder til alle deres dyr.
Det oplyser Erik Dalsro Jørgensen, der er kædedirektør for Land & Fritid-butikkerne, som er en gren under DLG og på den måde har »baglandet i orden«.
- Vi er en del af Danmarks største organisation inden for foder, og vi lukrerer på, at vi er med i hele værdikæden. Det giver en masse synergi, lyder det fra Erik Dalsro Jørgensen, der i dag kan glæde sig over flotte tal på bundlinjen i butikskædens regnskaber.
Sådan var det langt fra, da han i sommeren 2014 blev ansat som kædedirektør. Land & Fritid havde et tocifret millionunderskud i 2014 og var »virkelig ude at hænge«, som Erik Dalsro Jørgensen udtrykker det.
Tilbage til kerneområderne
Tidligere havde Land & Fritid-butikkerne til opgave at få kunder til DLG’s eget teleselskab, DLG Tele, som blev oprettet i november 1999.
- Det kørte godt i mange år, men et konkurrencepræget marked, som var i rivende udvikling, gjorde det svært at følge med. Det gav røde tal i regnskabet de sidste tre-fire år, indtil DLG Tele i 2016 blev opkøbt af Telia, fortæller Erik Dalsro Jørgensen.
DLG Tele var altså tæt på at tage livet af Land & Fritid, men Erik Dalsro Jørgensen og et dedikeret team af medarbejdere fik reddet den skrantende økonomi med en gennemgribende turnaround og en klar strategi om at gå tilbage til kerneområderne.
Meldingen fra koncernchef i DLG, Kristian Hundebøll, var dengang også klar.
- Kan I lave penge, så er I er berettigede, var den besked, vi fik fra Kristian Hundebøll, fortæller Erik Dalsro Jørgensen, der også erindrer, at det var et krav, at Land & Fritid allerede efter et år kunne fremvise tal, der viste, at det gik den rigtige vej.
Faktisk er det kun gået én vej gennem de seneste fem år, hvor flere og flere kunder har fundet vej til Land & Fritid-butikkerne. Biobrændsel er et stort vigtigt område for kæden, som også sælger store mængder kvalitetsfoder, der er udviklet i samarbejde med dyrlæger og specialister i husdyrernæring.
- Vi har stor succes med vores populære serier, Equsana til hestene og Sund Premium-serien, som vi producerer til både hunde og katte, fortæller Erik Dalsro Jørgensen, som oplyser, at man naturligvis også kan finde alverdens tilbehør til dyrene.
- Kan I lave penge, så er I er berettigede, var den besked, vi fik fra Kristian Hundebøll.
Erik Dalsro Jørgensen
Pletskud med jægerne
I forbindelse med at rebrande Land & Fritid valgte butikskæden også at gå på jagt efter jægerne, og det har afgjort været et pletskud med en særlig jagt- og outdoor-afdeling.
- Under navnet Mike Hammer lancerede vi i 2016 en ny kollektion af tøj og udstyr til jagt og friluftsliv, og det er et forretningsområde, som er blevet større og større.
Mike Hammer-kollektionen er udviklet af jægere og outdoorspecialister som et komplet tilbud til jægere, der ønsker de rigtige materialer i et flot design til rimelige priser.
Jægerne kan i Land & Fritid således tage på indkøb uden at blive »flået«, inden det første stykke vildt har været inden for skudvidde. Apropos skud. Man kan tilmed også købe »grønne skud«.
- Vi tilbyder, pt. som de eneste i Danmark, en EU-godkendt bionedbrydelige haglskåle. Vi importerer således Green Shoot fra den spanske producent Trust. Der er tale om en patron, der med sin vandopløselige haglskål er 100 procent bionedbrydelig, fortæller Erik Dalsro Jørgensen og tilføjer:
- På den måde skåner vi naturen for en masse plastik, og det har givet os en masse goodwill blandt jægerne og andre naturelskere samt ikke mindst blandt vores andelshavere, som ejer jorden, hvorpå jægerne dyrker deres hobby.
Fordel for kunderne
Erik Dalsro Jørgensen glæder sig selvfølgelig over, at også jægerne har taget godt imod tiltagene i butikskæden, der groft sagt sælger alt til jagt og jagthunden.
- Vi er blevet totalleverandør til jægerne, som kun må kigge forgæves efter våben hos os. Det er et område, som vi helt bevidst har valgt at holde os fra, oplyser kædedirektøren, der kalder udviklingen i Land & Fritid for en »fantastisk rejse«.
Corona-krisen har i 2020 til gengæld ikke givet mange danskere fantastiske rejser, og faktisk erkender Erik Dalsro Jørgensen, at pandemien har givet flere kunder i både butikkerne og på nettet.
- Vi kan godt mærke, at folk i år har haft mere tid til hjemlige sysler. Der er kommet større fokus på dyr og vores omgivelser, og det nyder vi godt af.
Kunderne kan omvendt nyde godt af en kundeservice og rådgivning, der altid er i top. Erik Dalsro Jørgensen fremhæver i den sammenhæng medarbejderne.
- Vores succes skyldes det store korps af engagerede medarbejdere, der på mange måder minder om vores kunder. Der er nemlig mange af de ansatte, der selv går på jagt, har hest, høns og hund og bor på landet og uddannet inden for landbruget.
- De ved alle sammen, hvad de taler om, og det er selvfølgelig en kæmpe fordel, man ikke kan undervurdere, fastslår Erik Dalsro Jørgensen, der med sine egne ord er ansvarlig for DLG’s livsstilslandmænd.
Andelsbranchens version 2,0
BUTIKSKÆDE Erik Dalsro Jørgensen står i spidsen for landets 40 Land & Fritid-butikker, der dog har frit spil i mange sammenhænge.
- Der er ingen topstyring her. De enkelte butikschefer har en masse frihed til mange forskellige ting. Det giver stort ansvar for egen butik, og personalet passer næsten også butikkerne, som var det deres egen butik, roser Erik Dalsro Jørgensen og tilføjer:
- Over hele landet er butikkerne en del af lokalsamfundet. De er som en brugsforening var i gamle dage, så man kan sige, at Land & Fritid er andelsbranchens version 2,0.
Ny butik til foråret
I forbindelse med »redningsaktionen« i 2014 blev der lukket 20 butikker, men i de senere år er det gået den modsatte vej. Land & Fritid er kommet til Fredensborg i Nordsjælland, og til foråret kommer der én butik mere på Sjælland.
- Vi arbejder lige nu hårdt på at overtage en stor butik et godt sted på Sjælland, oplyser Erik Dalsro Jørgensen, som dog ikke kan røbe mere om de planer lige nu, da forhandlingen endnu ikke er færdig.
- Udover en ny butik på Sjælland har vi investeret i bedre forhold for kunder og personale i to af de jyske butikker. Både i Aars og i Grenaa får vi mere plads og en bedre beliggenhed, meddeler Erik Dalsro Jørgensen.
Da butikskædens populære webshop også havde brug for mere plads, er hele den afdeling blevet flyttet fra Bårse i Sydsjælland til DLG’s terminal i Taulov nær Fredericia.
- Den nye placering sammen med DLG’s nye centrallager giver os Danmarks bedste og mest kosteffektive logistik, vurderer Erik Dalsro Jørgensen.
jhal
Fritidslandmand i Hornsherred
BAGGRUND Erik Dalsro Jørgensen er 53 år og har været en del af DLG-koncernen i næsten halvdelen af sit liv. Det er foreløbig blevet til 23 år i selskabet, og det har siden sommeren 2014 været som kædedirektør for Land & Fritid-butikkerne.
Inden han tiltrådte som kædedirektør var han i perioden 2007-2013 afdelingsdirektør for DLG Sjælland Nord, og det var med ansvaret for salg til landmændene i Nord-, Midt- og Vestsjælland.
Landbrug har generelt altid fyldt meget hos Erik Dalsro Jørgensen. Han er uddannet landmand – fra Næsgaard på Falster – og er i dag fritidslandmand.
Han bor sammen med sin kone og parrets tre piger (17, 19 og 21 år) som fjerde generation på en gård i Kyndeløse ved Kirke Hyllinge i Hornsherred, hvor han driver et konventionelt planteavlsbrug på 65 hektar.
jhal