Maskinhandel med fire ben: Ammekøer, planteavl, wrap og brugte maskiner

Fra gården på Lolland opkøber brødrene Rasmus og Thomas Larsen brugte maskiner og sælger dem i hele landet og til eksport.

Over 125 brugte maskinenheder har Alsø Agrosalg lige nu til salg på Pommergård i Godsted på Lolland. Foruden maskinhandlen driver Rasmus og Thomas Larsen (th) 110 hektar planteavl og 250 hektar naturpleje med 90 Limousine og Hereford ammekøer og deres opdræt. Kødet afsættes til Danish Crown, lokale slagterier og i gårdbutikken på Pommergård. Mange kunder køber oksekød hos Alsø Gårdbutik i Godsted, fra stedets egne naturplejedyr.

Både inde og ude vidner det om stor aktivitet på Pommergård i Godsted sydøst for Maribo. Et skilt ved vejen viser ind til en gårdbutik med salg af kød, og i en stor ny staldbygning stikker hereford- og limousinekvæg hovederne frem. Men samtidig er man ikke i tvivl om, at gården også rummer en maskinhandel.

Rækker af brugte roeoptagere, såmaskiner, vogne, harver, gødningsspredere, sprøjter og meget andet maskineri vidner om det store udbud, som Alsø Maskinsalg I/S kan tilbyde både kunderne indenlands og til eksport.

- Lige nu har vi omkring 125 maskinenheder til salg på vore web-platforme og annoncer, fortæller de to brødre og indehavere, Rasmus og Thomas Larsen.

Som beset

De brugte maskiner opkøbes over hele landet, oftest i forbindelse med ophør eller dødsboer, men også som enkeltopkøb. De videresælges som beset til kunder indenlands med også til eksport.

- Hvis maskinen kommer her forbi, rengøres den, men renoveres eller repareres ikke. Kunderne er både landmænd, maskinforretninger eller maskinstationer, og på eksporten går de primært til Østeuropa, men også Tyskland eller måske Schweiz. For nylig sendte vi en nyere MF-traktor til Belgien, nævner Rasmus Larsen.

Han fortæller, at afsætningen går ganske fornuftigt, ikke mindst til fritidslandbrug.

- Måske gør strukturudviklingen i maskinbranchen, at der er plads til forretninger som vores, der satser på brugt maskineri til fornuftige priser.

Med beliggenheden på Lolland har Alsø Maskinsalg særligt fokus på maskiner til roedyrkning. Det gælder både roesåmaskiner og -optagere.

- Der er stadig liv i sukkerroerne og øget interesse for foderroer både til kvæg og til biogasproduktionen, oplever Rasmus Larsen og nævner, at de netop solgt en roeoptager til en fynsk maskinstation.

90 ammekøer

Selv har Rasmus Larsen i en årrække arbejdet med reservedele i en maskinforretning, men er oprindelig landbrugsuddannet ligesom sin bror.

I 2009 købte de sammen i fri handel Pommergård med 40 hektar jord. Med overtagelsen for et par år siden af fødehjemmet i Alsø et par kilometer væk, er bedriften nu oppe på 110 hektar med planteavl samt 250 hektar med afgræsning og slætgræs.

Både naturpleje og salg af wraphø er blevet en stor aktivitet. Således tæller besætningen nu 90 ammekøer, som sammen med ungdyrene afgræsser det store areal, der blandt andet tæller en række områder, som forpagtes af Naturstyrelsen.

Slagtedyrene afsættes dels til Danish Crown og lokale slagtehuse, samt som udskæringer og hakkekød i den velbesøgte gårdbutik på ejendommen i Godsted.

Begyndte med plæneklippere

- Interessen for at handle har vi altid haft. Jeg begyndte i 2008 så småt med at sælge lidt plæneklippere, men siden er det grebet om sig, erkender Rasmus Larsen, der primært tager sig af opkøb og administration, mens Thomas står mest for salget og det praktiske omkring maskinerne.

- Vi oplever helt sikkert, at der er et marked for de maskiner, som vi tilbyder. Det vidner interessen på Facebook eller websiderne om, når vi sætter noget på.

Selv står de også for den omfattende landbrugsbedrift, og har derfor det tætteste forhold til brugen af maskiner. Dog har de en ansat medarbejder til hjælp på gården, ligesom Rasmus’ hustru står for pasningen af gårdbutikken.

Alsø Agrosalg I/S

● Opkøb og salg af brugte maskiner i hele landet og til eksport

● Indehavere brødrene Thomas Larsen (47) og Rasmus Larsen (45)

● Foruden maskinhandel drives Pommergård med 110 ha planteavl og 250 ha naturpleje. 90 moderdyr (Limousine og Hereford), samt salg af wraphø

Læs også