Tidligere landmand arbejder nu i DLG

Da landmanden, Oluf Bøgh, ikke længere kunne arbejde som landmand på grund af en Sklerose-diagnose kunne det have betydet et endegyldigt farvel til et erhverv, som han har holdt meget af. Sådan endte det heldigvis ikke.

Det var Karsten Dollerup Christiansen (tv.), salgskonsulent i DLG, som foreslog Oluf Bøgh, at de kunne blive kollegaer.

»Her kan jeg gøre en forskel«. Sådan lyder det fra Oluf Bøgh tidligere landmand og nu ansat i DLG. Her arbejder han ti timer om ugen, hvor han bruger sin tid på at rådgive kunder og støtte salgskonsulenterne i Nordjylland. Noget der skaber værdi for både DLG og Oluf.

Efter at hans søn havde overtaget kvægbedriften tæt ved Aars skulle Oluf Bøgh i jobtræning med henblik på efterfølgende at blive ansat i et flexjob. I forbindelse med sønnen, Christian Bøghs overtagelse kom Karsten Dollerup Christiansen, salgskonsulent i DLG, forbi gården for at sige tak for godt samarbejde til Oluf og hilse på Christian.

Noget både Oluf og Karsten husker, nu de sidder på salgskontoret i Aars i Nordjylland.

- Jeg tror, at jeg spurgte Oluf, hvad han så skulle lave. Og det vidste han ikke endnu. Det var der, jeg helt henkastet foreslog, at han kunne komme til DLG og arbejde, forklarer Karsten, og Oluf fortsætter:

- Ja, jeg kan huske, at du sagde: »Du kan da komme og sælge noget foder for mig«. Og det tog jeg dig så op på – og så endte vi her, siger Oluf Bøgh smilende og læner sig tilbage i kontorstolen.

Var ikke parat til at stoppe

Oluf havde været selvstændig landmand i 29 år og havde et økologisk kvægbrug med 250 køer og 400 hektar.

Da han tilbage i 2012 fik konstateret Sklerose, startede han med at få noget mere hjælp på bedriften og fortsatte i en årrække som landmand. Men i 2019 var det på tide at holde.

- Jeg var rigtig glad for at være landmand og var ikke parat til at stoppe. Men når helbredet ikke kunne holde til det længere, var der ikke så meget at gøre. Og så er jeg jo glad for, at Christian kunne overtage. Det betød jo desværre, at jeg ikke længere kunne være aktiv i landbruget, som jeg ellers havde været vant til og været meget glad for, fortæller Oluf.

Det er dejligt at have kolleger

Med interessen for kærligheden til landbruget besluttede Oluf sig for at tage Karsten på ordet og startede i jobtræning hos DLG i sommeren 2020. For der var ikke meget ved ikke at lave noget.

- Der blev pludselig meget stille – og det var kedeligt, synes jeg. Alle mennesker har brug for at kunne bidrage til et eller andet. Og det manglede jeg virkelig. Derfor er jeg så glad for, at det her job hos DLG er lykkes. Her kan jeg gøre en forskel for vores kunder og have en hverdag med gode kolleger. Det er dejligt, siger Oluf.

Oluf Bøgh er ansat som salgssupportassistent og kommer ind på kontoret i Aars 10 timer om ugen, hvor han har en fast plads og sine egne arbejdsopgaver. Han startede med at sælge vintersæd, hvor han tog kontakt til kunderne – og efterhånden er der kommet andre opgaver til.

Hans erfaring som landmand er noget af det, som Karsten Dollerup Christiansen oplever, der skaber værdi for DLG.

- Oluf kender rigtig mange af vores kunder i forvejen, fordi han har været en markant figur i landbruget heroppe. Både som en dygtig økologisk landmand men også som en aktiv person i Agro Nord, hvor han har været formand, siger Karsten.

Virksomhed tager socialt ansvar

Det har været vigtigt for Karsten Dollerup Christiansen, at Oluf er en del af »holdet« på kontoret i Aars, og at han bliver betragtet og behandlet som alle andre medarbejdere i DLG. Og det mærker Oluf også.

- Der er masser af frihed under ansvar i DLG, og det mærker jeg også, selvom jeg ikke er her på fuldtid. Det føles godt, at jeg frit kan gøre brug af organisationen og vores fageksperter, selvom jeg kun er ansat på 10 timer om ugen. Jeg er i DLG på lige fod med alle mine kolleger, og dét er rart at mærke, fortæller Oluf.

Efter at Oluf Bøgh er startet i DLG, er han blevet en integreret og væsentlig del af salgskontoret – og Karsten Dollerup Christiansen ser kun fordele ved at have ham med om bord.

- At have medarbejdere som Oluf taler lige ind i vores værdier i DLG. At vi som virksomhed tager et socialt ansvar og viser, at vi tror på en mangfoldig medarbejderstab, hvor der er plads til vores forskellige behov, er noget, jeg er meget stolt af, siger Karsten og tilføjer:

- Og udover at det er meningsfuldt at kunne give Oluf en spændende og indholdsrig hverdag, så skaber medarbejdere som Oluf også bare virkelig meget værdi til vores forretning. Helt konkret er han jo med til at sikre en rigtig flot kundetilfredshed i vores område, fordi han er god til at vejlede og følge op hos landmændene.

Her kan jeg gøre en forskel for vores kunder og have en hverdag med gode kolleger

Oluf Bøgh tidligere landmand og nu salgssupportassistent i DLG

Læs også