Foderkonkurrenter mødes for at bekæmpe dyrebare fejl

Konkurrenter indenfor foderbranchen snakker sammen i Fodernetværket for at lære af hinandens erfaringer og undgå fejltagelser, der i værste tilfælde kan koste en af virksomhederne dyrt.

Danmark er generelt et gennemreguleret land med mange regler for produktion og handel. Det er også gældende for landets leverandører af råvarer til foderbranchen og producenter af foder, som skal navigere i og overholde en kompleks og evigt voksende lovgivning på området, skriver Mediator i en pressemeddelelse.

Konsulentvirksomheden Mediator har overtaget driften af Fodernetværket, med 31 medlemmer der mødes med jævne mellemrum.
 
Indtil videre er der blevet diskuteret vidt forskellige emner som for eksempel nyt lovstof, vitamin A i færdigfoder og fermentering af foder til erstatning af zink.

Administrationschef for det engelskejede foderfirma A-One Danmark, Nette Andersen, har været en del af Fodernetværket i snart tre år. Hun fortæller, at de hos A-One Danmark har haft særligt gavn af sparringen på lovgivningen.

Svært at navigere i

- Det kan være meget svært at navigere i, hvad Fødevarestyrelsen ser efter i øjeblikket, og hvad man skal være særligt opmærksom på. Vi er ikke jurister og kan ikke løse alle lovmæssige problemstillinger selv. Claus fra Mediator har været rigtigt god til at udbrede den viden og erfaring, som de har på lovstofområdet. Og lige så vigtigt har oplæggende fået netværkets medlemmer til at deltage med egne erfaringer og problemstillinger, så vi alle har kunne tage ved lære og være godt forberedt til at selv at agere, siger Nette Andersen

Susanne Hørby Christensen er i sin position som kvalitetschef for foderproducenten Mollerup Mølle ny i netværket. Selvom hun foreløbigt kun har haft mulighed for at deltage i ét netværksmøde, er hun ikke i tvivl om værdien af at mødes på tværs af branchen. 

- Til mødet var det ikke vigtigt, at vi på mange områder konkurrerer med hinanden. Der var ingen salgs- eller strategisnak. Vi var der for at hjælpe hinanden og netværke, så vi fremover i fællesskab kan drage nytte af hinandens erfaringer, forbedre vores udbytte og forhåbentlig undgå fejltagelser, der i værste tilfælde kan koste en af vores virksomheder dyrt, siger Susanne Hørby Christensen.

Næste arrangement er et virksomhedsbesøg ved KMC den 13. oktober. Arrangementets emner er: »Kartoflens vej fra indlevering og igennem produktionen, KMC og kartoffelbaserede proteiner og Sporbarhed/Cirkulær økonomi«.

Læs også