Stregerne til nyt DLF-domicil er på plads
PLH Arkitekter og Nordland Arkitekter vinder konkurrencen om nyt DLF-domicil i Nordsjælland, og det bliver et byggeri med fokus på bæredygtighed.

I 2024 forventes DLF-medarbejdere at kunne flytte ind i nye fantastiske rammer.
Konkurrencen om designet af et nyt, fremtidssikret domicil for DLF i Smørum i Egedal Kommune i Nordsjælland er afgjort, og valget er faldet på det bud, som PLH Arkitekter sammen med underrådgiver Nordland Arkitekter er kommet med.
Den nye bygning, der bliver på omkring 4.200 kvadratmeter, er skræddersyet til DLF’s ønske om et bæredygtigt, socialt ansvarligt hus, hvor der er fokus på brugen af bæredygtige materialer samt at optimere og nedbringe energiforbruget.
Samtidig vil medarbejderne opleve det nyeste inden for moderne arbejdspladsindretning med lyse, fleksible kontorområder og fitnesslokaler, loungeområder, stor kantine, topmoderne laboratorier, plantevækstrum m.m.
- Vi er utrolig glade for, at DLF har betroet os opgaven med at tegne deres kommende hovedsæde. DLF har høje ambitioner, når det kommer til bæredygtighed og medarbejdernes trivsel. Det er ambitioner, vi deler og har ekspertisen til at føre ud i livet, siger Lars Toksvig, der er projektansvarlig partner i PLH Arkitekter.
- Det nye domicil, tilføjer han, bliver et lyst og imødekommende sted, der vil spejle DLF’s DNA og ønske om en moderne arbejdsplads. Den oplevelse vil man få fra det øjeblik, man træder ind i atriummet med direkte kig til faciliteterne til planteforskning og videre ud til den kuperede ådal.
Indflytning i 2024
Søren Halbye, administrerende direktør i DLF, er meget begejstret for udsigten til det kommende DLF-domicil. Byggeriet går efter planen i gang i 2023, og i 2024 forventes DLF-medarbejderne at kunne udskifte den nuværende base i Roskilde med de nye fantastiske rammer, hvor Rambøll er bygherrerådgiver og styrer entreprisen.
- Vi har glædet os til at se arkitekternes bud på, hvordan DLF’s nye domicil kan se ud, og vi synes, at forslaget fra arkitekterne hos PLH og Nordland rammer plet i forhold til vores værdier og ønsker om et innovativt design med fokus på brugervenlighed og bæredygtighed.
- Vi glæder os til samarbejdet, hvor vi sammen med PLH/Nordland og med input fra vores medarbejdere i fællesskab skal sætte rammerne for vores fremtidige arbejdsplads, lyder det fra Søren Halbye, der 1. november overtog direktørposten i DLF-koncernen.
Bygget på DLF’s værdier
Det nye domicil bliver centralt placeret på en naturskøn grund ved Kildedal Bakke i Egedal Kommune nær S-tog og motorvej. Dermed bliver det let at komme til og fra bygningen, som bliver arbejdsplads for cirka 100 ansatte.
For at udnytte grundens niveauforskelle og sikre en naturlig harmoni med landskabet og omgivelserne vil bygningens etager ligge forskudt, så de følger det kuperede terræn. I den videre proces undersøges det også, hvordan de grønne områder i dialog med lokalområdet kan udnyttes bedst muligt.
I konkurrencen om at tegne det kommende domicil deltog fire forskellige tegnestuer. I dommerbegrundelsen lyder det blandt andet om valget af PLH Arkitekters forslag:
»Det er et bæredygtigt hus med et stærkt narrativ, som afspejler DLF’s værdier. Arbejdet med terrænet, og hvorledes dette bliver til et bygget landskab, som præger bygningens indre stemning og udendørsarealer omkring bygningen, er på en gang enkel og overbevisende. Materialer, rummeligheder og dagslys er overbevisende både indvendigt og udvendigt. Det er overordnet et projekt, som indfrier DLF’s ønsker særdeles godt«.
DLF-spiren blev lagt for 150 år siden
Her i december er det 150 år siden, at det første frø blev lagt til frøkoncernen DLF. Igennem de 150 år har det lille frø vokset sig fra at være en lokal frøvirksomhed til i dag at være en global frøkoncern med en omsætning på 8,5 milliarder kroner – ejet af danske frøavlere og med 2.240 medarbejdere fordelt på seks kontinenter.
Driveren bag denne udvikling er en ambitiøs og visionær ledelse, der sammen med en solid dansk produktionsbase og dygtige og passionerede medarbejdere har haft fokus på innovation og på at bringe nye og forbedrede sorter til markedet.
Det har skabt grønne produkter, der bliver efterspurgt og giver værdi til kunder verden over. I den tempererede klimazone kommer cirka hver tredje sæk med græsfrø til foder eller plæne fra DLF.
En hjørnesten i denne udvikling er koncernens forskning og produktudvikling, hvor omkring hver 10. medarbejder i koncernen er engageret med at lave sorter, der er mere effektive og hårdføre til gavn for kunderne.
Gennem årene har organisk vækst og opkøb af frøvirksomheder verden over bidraget til et DLF med en solid platform til at fortsætte rejsen.
DLF-medarbejderne verden over fejrede mærkedagen med en jubilæumskage.
/ jhal