Fødevarestyrelsen laver grov fejl på andeslagteri

Andeslagteriet Dan Duck blev hængt ud i Ekstra Bladet efter stor fejl i en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, der fejlagtigt beskyldte medarbejderne for dårlig håndhygiejne.

»Lort på danske julænder«.

Sådan lød overskriften på en artikel hos Ekstra Bladet kort før juleaften. Artiklen var blevet til på baggrund af en aktindsigt i en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen hos andeslagteriet Dan Duck i Struer.

I rapporten, som Fødevarestyrelsen nu har erkendt, er fejlagtig, og som er blevet trukket tilbage, blev det beskrevet, hvordan Fødevarestyrelsen under et kontrolbesøg 17. december konstaterer, at »efter pausen kl. 8.30 kom cirka 20 medarbejdere ind i produktionen, heraf vaskede kun lidt under halvdelen hænder«.

Virksomheden fik  indskærpet, at medarbejderne vasker hænder ved indgangen til produktionen efter endt pause,

Problemet er dog, har kvalitetschef ved Dan Duck forklaret over for flere medier, blandt andet Dagbladet Holstebro-Struer, at medarbejderne kan vaske hænder flere steder på vejen fra kantinen og ned på slagtegangen, hvor Fødevarestyrelsens tilsynsførende holdt øje.

Hos Dan Duck har direktør Hardy Eskildsen været stærkt utilfreds med, at Fødevarestyrelsen ikke konfronterede virksomheden med sine observationer, inden man skrev det ind i rapporten, som altså havnede hos Ekstra Bladet.

Til Dagbladet Holstebro-Struer lyder det fra Fødevarestyrelsens kødkontrolchef, Rikke Aagaard, at hun er enig i, at kontrolrapporten kom til at indeholde nogle tvivlsomme konklusioner:

- Det var oplysninger fra slagteriet, der fik os til at trække kontrolrapporten tilbage og dermed også den indskærpelse, der fulgte med, siger hun.

Til Ekstra Bladet skriver kødkontrolchef i Fødevarestyrelsen Rikke Aagaard:

- Vi evaluerer løbende vores kontroller, så vi lærer af både det, der er gået godt og af det, som er gået mindre godt. Den fejlagtige indskærpelse af reglerne for håndvask er klart et læringspunkt, som vi tager op med vores tilsynsførende.

Vil ikke lægge sag an

Fra Hardy Eskildsen er det tidligere blevet forklaret, at Dan Duck selv fører kontrol med, at medarbejderne vasker hænder, og det er bortvisningsgrund, hvis det ikke sker. Han fortæller, at sagen helt sikkert har kostet Dan Duck omsætning, men virksomheden nu vælger at se fremad i stedet for at lægge sag an mod Fødevarestyrelsen.

Den fulde artikel om »Lort på danske juleænder« er stadigvæk at finde på Ekstra Bladets hjemmeside. Mediet har tilføjet en mindre rettelse i toppen af selve brødteksten af artiklen, men ikke i overskriften på artiklen.

Læs også