bannerPos

Virksomhedsnoter: Fortsat fremgang i jyske kartoffelselskaber

Redaktionen

12-08-2019 16:49

Et mindre kartoffeludbytte blev mere end opvejet af højere priser i 2018/19, og det skabte med en enkelt undtagelse markant fremgang i de fire kartoffel-andelsselskaber AKS - Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland Amba, AKK - Karup Kartoffelmelfabrik Amba, AKM - Andelskartoffelmelsfabrikken Midtjylland Amba og AKV - Andelskartoffelmelsfabrikken Vendsyssel Amba.

Det skriver FødevareWatch.

- En gennemgang af regnskaberne fra fabrikkerne viser, at der i 2018/19-regnskaberne samlet blev lagt 165,7 millioner kroner til på toplinjen i de tre selskaber, som opgiver omsætning. Samlet omsatte de selskaber for 1,2 milliarder kroner. I tillæg til det hævede den fjerde fabrik, nordjyske AKV Langholt, bruttofortjenesten med 22 millioner kroner til rekordhøje 87,2 millioner kroner, skriver FødevareWatch.dk.

Resultatmæssigt fik midtjyske AKM en tilbagegang på 15,3 millioner kroner i forhold til 2017/18, men stadig en bundlinje på 70 millioner kroner. Den største fremgang tegnede sønderjyske AKS sig for med et ekstra plus på bundlinjen på 31 millioner kroner. Det største resultat har Karup-selskabet AKK med 186 millioner kroner, hvilket var godt 16 millioner kroner mere end den hidtidige rekord. Heraf blev 171 millioner kroner udbetalt som efterbetaling til fabrikkens avlere.

På den nordlige side af Limfjorden hos AKV Langholt er efterbetalingen til avlerne i alt 54,5 millioner kroner, det vil sige 3,70 kroner pr. kilo stivelse.

Stivelsesproducenterne har generelt investeret stort i udvidelser af produktionen og ikke mindst lagerpladsen.

Dansk svineproducent bløder økonomisk i Kina

Høje priser på foder, en lav notering af svin og store problemer med sygdomme som svinepest var sidste år skyld i, at Scandinavian Farms Pig Industries, der har stalde syd for Beijing i Kina, tabte 110 millioner kroner på bundlinjen. Og nu ser det ud til, at 2019 kan ende med endnu et stort millionunderskud, skriver Landbrugsavisen.

- Som det ser ud nu, bliver vores underskud i år i samme størrelsesorden som sidste år – eller lidt større. Det slår os ikke ud, men jeg ærgrer mig dog over det, siger Claus Ewers, direktør i Scandinavian Farms Invest, der ejer farmen i Kina, til Landbrugsavisen.

Et stort udbrud af svinepest betød tidligere på året, at Scandinavian Farms Pig Industries tømte staldene, hvorfra der normalt produceres 350.000 slagtesvin fra i alt 15.000 søer. Claus Ewers forudser ifølge avisen, at det vil tage mellem 5 og 10 år for den kinesiske produktion at komme på fode igen.


Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.
Side 1 af 1607 (32122 artikler)Prev1234567160516061607Next