Fund af fugleinfluenza i udlandet bekymrer Fødevarestyrelsen

Den højpatogene fugleinfluenza har tidligere spredt sig til Danmark. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen borgere, som finder døde ænder, svaner og kragefugle, til at give styrelsen et tip.

Hvis du finder flere døde ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted eller enkelte døde rovfugle eller kragefugle, så må du meget gerne melde det til Fødevarestyrelsen. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer efter, at der er fundet flere døde vilde fugle med den højpatogene fugleinfluenza (H5N8) i Rusland og Kasakhstan. Fundene er sket i løbet af de seneste måneder, og sygdommen har bredt sig til fjerkræbesætninger i de ramte områder.

Der er ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med den højpatogene fugleinfluenza, men for tamfugle er sygdommen dødelig.

- Fødevarestyrelsen ser på fundene med stor alvor og følger situationen nøje. Sidst myndighederne fandt døde fugle med den samme form for fugleinfluenza i Rusland i 2005 og 2016, der spredte epidemien sig i løbet af få måneder til Danmark, siger Camilla Brasch Andersen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Beder om hjælp

Fødevarestyrelsen beder derfor borgerne om hjælp, så styrelsen hurtigt kan reagere, hvis fugleinfluenzaen kommer til Danmark. 

- Borgere, som finder døde eller syge fugle i naturen, må meget gerne tippe Fødevarestyrelsen via appen Fugleinfluenza Tip eller vores hjemmeside. Helt konkret er vi interesserede i tip, hvis man finder flere døde ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted.  Eller enkelte døde rovfugle og kragefugle, tilføjer Camilla Brasch Andersen.

Hvis man holder høns, gæs eller ænder, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at man gennemgår sin smittebeskyttelse. Derudover skal man overholde de basale smittebeskyttende foranstaltninger som skift og desinfektion af fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård. Endelig er det en god idé at afskærme eller overdække hønsegården, så vilde fugle ikke kan lande blandt fjerkræet.

Jægere skal være påpasselige med hygiejnen, når de har været på jagt, da de kan slæbe fugleinfluenza med hjem både på fodtøj, udstyr og med fuglevildt.

db

Læs også