...er Jesper Petersen i gang med at skove af, blandt andet i forbindelse med privat skovrejsning. Og det er, hvad man kan kalde fast arbejde.
SKOVARBEJDE »Du skal lige køre en halv kilometer længere ind i skoven«. Sådan lyder det i telefonen fra skoventreprenør Jesper Petersen. Vi har sat ham stævne i forbindelse med, at han er i gang med de indledende øvelser forud for privat skovrejsning i Brorfelde Skov uden for Ugerløse på Midtsjælland, hvor han kører med sin lille, men agile afskovningsmaskine.
Her kører Jesper Petersen og bundtlægger, hvilket på godt dansk vil sige, at han hiver træer og andet op ved rode og lægger en bunke til udkørsel. Det har han gjort i ni år, og han mangler ikke noget at lave, fortæller han.
- Det er lige før, jeg vil sige, at der ikke er timer nok i døgnet. Men jeg kan lide at lave det. Man er sig selv herude i skoven og er alene med sin tid, siger Jesper Petersen.
Og der er fart på i de forskellige opgaver, han påtager sig.
- Jeg kører som regel i nogle uger for den samme skovfoged og i den samme skov, inden jeg går videre til den næste. Jeg kommer tidligt i gang om morgenen, og så kører jeg så mange timer i løbet af dagen som muligt, fortæller Jesper Petersen, der ifølge eget udsagn er i stand til at fælde op mod 20 kubikmeter i timen.
Den første på pletten
Det er typisk store otte-hjulede maskiner, man forbinder med afskovning. Men Jesper Petersens er blot halv størrelse så at sige, og det giver klare fordele, da han er langt bedre klædt på til at kunne komme til som første mand på pletten i forbindelse med de projekter, han arbejder med.
- Jeg er sådan set den første, der kommer ind i en bevoksning med min maskine. Og så lægger jeg spor, så de næste maskiner kan komme til at køre længere ind. Jeg lægger et spor for hver 20 meter, siger Jesper Petersen og fortsætter:
- Med min firehjulede maskine er det nemmere at komme rundt. Når jeg kommer som den første inde mellem træerne, står de jo tæt, og så har jeg nemmere ved at komme rundt end ellers, forklarer han og uddyber:
- Der er en del, der kører rundt og laver noget, der minder om det, jeg laver. Men det er med store ottehjulede maskiner, hvor min er en firehjulet. Man kan sige, at det er min største fordel, at jeg er mere snild med mit maskineri.
Ny maskine på vej
Jesper Petersen kan dog snart se frem til at få fornyet maskinparken. For den troværdige firehjulede er ved at være pensionsmoden.
- Jeg får en spritny maskine om en måned. Den kan præcis det samme, som den jeg har, men er bare nyere. De næste seks år satser jeg som minimum på, at jeg skal være herude. Så det kan ses som en investering i fremtiden, lyder det fra Jesper Petersen.
Og der er ikke udsigt til, at arbejdsmængden vil blive mindre med tiden, vurderer han.
- Jeg kommer kun endnu mere bagud med tiden. Jeg har været oppe og køre over 2.000 timer de seneste par år. Jeg ville ellers gerne prøve at holde arbejdstiden lidt nede. Jeg renser også grøfte og laver lidt brænde ved siden af, fortæller han.
Undervejs i dette interview bliver vi passeret af en større maskine, der følger efter Jesper Petersen. Det er en større ottehjulet maskine, der skal tage de større stykker, efter at skoventreprenøren har været i gang med sin opgave. Men den er ikke så driftssikker, specielt ikke når vejret er vådt.
- Næsten uanset hvordan vejret er, kan jeg køre hver dag med den maskine, jeg har. Ham der holder måske til middag, fordi det bliver for fedtet, og han kører i det samme spor, siger skoventreprenøren, mens han peger på kollegaen.
Geografisk begrænsning
Med de relativt store skovarealer, der findes i det østlige Danmark, har han ikke svært ved at finde opgaver at arbejde med.
- Der kommer flere og flere skovrejsningsprojekter. Det bliver større og større, og der er mange projekter, hvor den maskine, jeg kører med, passer rigtig godt til, siger Jesper Petersen.
Derfor har han valgt at begrænse sig rent geografisk.
- Jeg kører kun Sjælland. Jeg har sagt nej til at køre på Falster for eksempel. Jeg har før været dernede, og det er for langt væk. Derfor har jeg valgt at takke nej til opgaver der, siger han og fortsætter:
- Jeg prøver at begrænse mig til Midt- og Vestsjælland. Men det er svært at have det hele lige uden for døren. Og der er mange, der er interesseret i at få de små maskiner som min ud og køre, men der er ikke rigtig nogle, der investerer i dem. Det øger efterspørgslen efter min arbejdskraft, slutter Jesper Petersen.