På et seminar i slutningen af april er der mulighed for at få udvidet sin viden om de parasitter, der giver det største tab i lammeproduktionen.
Team Fårerådgivning afholder lørdag den 30. april fra klokken 10-14 i Odense et kursus for alle interesserede fåreavlere. Her fortæller den anerkendte skotske fåreekspert Neil Sargison om parasitter og forebyggelse mod dem.
Dyrlæge Randi Worm fra Team Fårerådgivning sætter netop fokus på problematikken i en meddelelse, hvor hun påpeger, at sommerens succesfulde lammeopdrætning starter ved udbinding.
Ifølge dyrlægen bør dyrene lukkes ud på et område, hvor der ikke har gået lam siden 1. september sidste år og ingen får siden november. Så er marken uden megen smitte, og så bliver lammene primært smittet af det, fårene har med ud. På denne måde kan lammene opbygge langsom immunitet uden at blive syge.
Bind alle dyr ud samtidig
- Du forebygger coccidiose og orm, når alle dyr bindes ud samtidig. Binder du i stedet får og lam ud i flere omgange, så sker der det, at de første efterlader et højere smittetryk med coccidier og orm til dem, der følger efter. Vi ser det ved, at de sidst udbundne lams vækst typisk er lavere ved fravænning, forklarer dyrlægen.
Den optimale udbinding skal derfor planlægges allerede i august i form af en plan for afgræsningen fra starten af følgende år. På den måde kan man give lammene de bedste vilkår og spare på ormemidlerne.
- Husk at give dyrene adgang til mineraler og salt. Så leder lammene ikke efter det på markens bare pletter og smittes med parasitter, de slikker op, påpeger Randi Worm også i meddelelsen.
De første orm
- Nematodirus kræver opmærksomhed, da den kan give lammene problemer allerede fra starten i foråret og den føre til døde lam. Desværre har ormen ændret sig sammen med klimaet, så nu ses der også tilfælde i efteråret.
Selvom besætningen har ormemiddelresistens overfor Valbazen og Panacur, så vil de midler, ifølge dyrlægen, som regel virke overfor Nematodirus. Ormen har væsentlig færre problemer med ormemiddelresistens end Hæmonchus, Telasordagia og Trichuris.
- Der må ikke være tegn på Coccidiose ved udbinding. Ser man de mindste tegn, kan de med fordel behandles ved udbinding. Det lønner sig med en hurtig behandling mod coccidiose hos lam, påpeger Randi Worm, der understreger, at man endelig må få døde lam obduceret og stillet en diagnose.
Nematodirus og symptomer
● Nematodirus’ æg overlever i jordoverfladen i 12 -18 måneder, før de klækker og udvikler sig til larver – de er der altså fra året før, hvis samme mark benyttes til udbinding
● Nematodirus’ æg klækker i en lun periode (temperatur over 10 grader), der følger efter en kold periode
● Lammene får gerne sort diarre. Fårene er som oftest immune og har ingen symptomer
● Nematodirus i kombination med coccidiose er en virkelig træls oplevelse med døde lam til følge
Kilde: Dyrlæge Randi Worm, Team Fårerådgivningen