Pløjeværter klar til DM og NM
I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.

Velkommen hos Teri Damgaard og Niels Andersen Fredag den 26. oktober Bredkærvej 54, 9760 Vrå Lægger jord til NM og DM i stubjord samt skolepløjning.
For årets pløjeværter, familien Andersen og familien Christensen, var det naturligt at lægge jord til DM og NM i pløjning.
- Selvfølgelig. Det er her næste generation kan lære at vende jorden. Jeg har stor respekt for konkurrencepløjerne. At få jorden vendt rigtigt er alt afgørende og kan både spare på kemi, brændstof og så videre, fortæller Niels Andersen.
Henrik Overby Christensen er enig. For ham er det også tanken om næste generation, som gjorde, at han heller ikke var i tvivl om, at han selvfølgelig vil lægge jord til.
3.500 minktæver og 800 søer
Førstedagen for konkurrencen starter på ejendommen Bredkær ved Teri Damgaard og Niels Andersen. En ejendom beliggende mellem Børglum og Vrå.
Teri og Niels driver en produktion med 3.500 minktæver, et pelseri og 800 søer.
Jorden, deltagerne skal pløje, er en veldrænet JB 5-6. Det er en stubmark, hvor der i sommers blev høstet byg.
- Det er en behagelig jord at pløje og for deltagerne kan det ikke gå helt galt, siger Niels Andersen, som selv har pløjet marken adskillige gange.
Hans erfaringer er at netop denne jord kræver tålmodighed og at man endelig ikke må være for aggressiv.
Kan lære noget af deltagerne
Niels Andersen blev færdig som landmand i slutningen af 80érne. Han indgik i et I/S med sin far, hvor ansvarsfordelingen fra start var klar - Niels skulle stå for grisene og faderen for minkene. Niels Andersen og hustruen Teri fik base på ejendommen Leen og senere, i starten af 90’erne, blev Vester Stenbjerggaard køb til. En ejendom som blandt andet huset et pelseri, som drives i samarbejde med fire andre minkavlere.
Dyrlægegården blev købt til for cirka ti år siden og senest Bredkær, som Niels overtog for otte år siden, og som danner rammerne om førstedagen ved pløjestævnet.
- Jeg skal helt sikkert op og kigge. Ploven bliver aldrig umoderne og jeg kan helt sikkert lære noget, konstaterer Niels Andersen.
700 søer og 350 hektar
Andendagen er lidt længere mod nordvest, nærmere betegnet i Vittrup ved Bea og Henrik Overby Christensen, hvor konkurrencen foregår i grønjord.
De driver Blomstergaarden med 700 søer, hvor de selv opfeder mellem 7.500 og 8.000 grise om året, mens resten sælges. De driver 350 hektar jord, som passes i samarbejde med to andre.
Ejendommen, hvor stævnet skal stå hedder Kjeldsgaard. En kvægejendom som Bea og Henrik købte for syv år siden. I dag er staldene lejet ud.
Overfor ligger jorden. En meget varierende jord, som svinger fra JB 4 til 7.
- Noget af det lugter lidt af stiv lerjord, andet er noget lettere, fortæller Henrik, som ikke vil betegne jorden som svær at pløje, men også erkender, at der er enkelte pletter, som kan være vanskelige.
Knap så grøn en grønjord
Grønjorden, som deltagerne skal pløje, er ikke blevet helt så grøn, som Henrik havde håbet.
Det var en hvedemark med raps som forfrugt og hvor der blev sået græsudlæg i april.
- Vi valgte bevidst at så udlægget, inden det sidste gylle kom på, og det er i hvert fald ikke fordi der ikke blev sået nok frø, at mere græs ikke er kommet, forklarer Henrik.
Hans marker blev nemlig, som resten af landet, ramt af tørke. Græsfrøene spirede ellers flot, men uden mulighed for at vande, måtte meget græsudlæg bukke under for tørken.
- Jeg synes så, at meget af det er kommet i gang igen, men målet om en helt grøn mark har ikke kunne lade sig gøre på grund af vejret, fortæller Henrik, som også er klar til at suge inspiration og erfaring til sig, når deltagerne sætter deres plov i jorden hos ham.