En status på Hatting-sagen

ÅRSMØDE - Dagen før var en dejlig sommerdag, som endte med, at jeg om natten lavede et opslag på Facebook, som blev set af cirka 80.000 inden for få timer.

Sådan lød det fra svinedyrlæge Kristian Viekilde, da han overfor de ikke mindre end 700 deltagere ved årsmødet i Porcus forleden gav en status fra start til slut på PRRS Hatting-sagen, hvor Hattings ornestation i Horsens faldt for PRRS, og derfor via sæden nåede at smitte rigtig mange besætninger. Det blev derfor en sag, der kom til at fylde rigtig meget i branchen i sidste halvdel af 2019.

I perioden tegner der sig et billede af usikkerhed på, hvad der egentlig var sket. Det endte med, at der ikke bare var én orne, men mange orner der var syge. Det var ikke kun Duroc, men også de hvide racer. Og det var ikke kun i én sektion, men i mange sektioner.

 

Monstervirus

Efter de endelige undersøgelser var konklusionen, at der faktisk havde været risiko for smitte via sæden i hele juli måned frem til den prøve, der resulterede i salgsstop den 26. juli. Siden fandt man frem til, at smitten kom fra en rekombination af to PRRS-vacciner, Unistrain og Suvaxyn PRRS, der var sket i en nærliggende besætning til ornestationen, og dermed resulterede i en ny version af PRRS 1.

- I perioden fra starten af juli til den 26. juli blev der fra Hatting KS solgt sæd til cirka 650 besætninger (både blå og røde). Der er registreret cirka 42 direkte smittede sobesætninger, men tallet er nok lidt højere, bemærkede Kristian Viekilde og påpegede, at det tal svarer til at minimum 6,5 procent er smittede via sæd.

De besætninger, der har fået PRRS via sæden fra Hatting, er ramt hårdt. I langt de fleste besætninger så man et kraftigt stigende antal dødfødte og en pattegrisedødelighed på mellem 40 og 80 procent, hvorefter resten nogle steder døde efter fravænning.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det her er et monstervirus, understregede dyrlægen.

cab

Læs også