Mange roedyrkere til Orange Aften på lollandsk gods

Over 100 sukkerroedyrkere var samlet, da KWS Scandinavia A/S inviterede til Orange Aften på Engestofte Gods på Lolland.

KWS-konsulenten Elo West Larsen gennemgik blandt andet nogle af ukrudtsarterne og forskellige bekæmpelsesmetoder. Foto: Jesper Hallgren Her står det sort på hvidt, hvad ukrudt i roemarkerne kan medføre. Foto: Jesper Hallgren

Mange spændende og relevante emner var på programmet, da KWS Scandinavia A/S for nylig holdt Orange Aften på Engestofte Gods nær Maribo på Lolland, og det var med deltagelse af mere end 100 sukkerroedyrkere.

Den fortsatte jagt på de højeste udbytter var det første indlæg, og det blev præsenteret af KWS-konsulenten Elo West Larsen, der senere på aftenen igen var på scenen og holdt et indlæg om ukrudt, der om noget kan forhindre høje udbytter i roemarkerne.

Udover reduceret udbytte kan ukrudt også medføre blandt andet høstbesvær og spredning af skadedyr.

Elo West Larsen gennemgik nogle af ukrudtsarterne og forskellige bekæmpelsesmetoder, ligesom han også kom ind på, hvilken reduktion i udbyttet, det kan have, hvis ukrudtet ikke bliver holdt nede.

- Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring med ukrudt i roemarken, og det bliver ikke bedre i fremtiden, hvor vi får færre midler til bekæmpelsen, lød det blandt andet fra Elo West Larsen, der efter sit indlæg gav ordet til Morten Lund Olesen, direktør i Dansk Landbrugs Management A/S (DLM).

Morten Lund Olesen fortalte om de gode praktiske erfaringer, DLM har fået med Conviso Smart, der gør ukrudtsbekæmpelsen lettere.

En tur til Rumænien

Umiddelbart før indlægget om ukrudt var det etableret en online-forbindelse til KWS’ Roxana Gaman i Rumænien, og hun orienterede på engelsk om sukkerroedyrkningen i det østeuropæiske land, hvor forholdene på mange måder er markant anderledes end i Danmark.

Klimaet og roerne var et andet punkt på programmet, hvor Annemette Hansen Tilsted blandt andet gennemgik vejret i år, der både har budt på en historisk tørke og massive regnmængder, der har givet mange roedyrkere store problemer med at få roerne op.

Midt under det seks timer lange arrangement var det spisetid, og dernæst fortsatte programmet med flere spændende indlæg.

På Orange Aften var der undervejs således blandt andet også et indlæg om de forskellige roesorter, der er til rådighed i 2024, mens aftenens sidste indlæg handlede om kampen om verdensordenen, og det var med journalist, redaktør og Ruslandskender Anna Libak.

Læs også