Dybdeharve med fuld gennemskæring får styr på ukrudtet

En dybdeharve med sideskær, er Henriks Markservices seneste våben mod ukrudt på de økologiske arealer.

Mens kvik og rodukrudt har fundet de huller, der blev i græsmarkerne under tørken i 2018, har Henrik Pedersen, Henriks Markservice, været på udkig efter et redskab, der sammen med den biorotor, han satte i jorden forrige vinter, kan gøre kål på ukrudtet hos økologerne.

Valget faldt på en dybdeharve fra Kverneland, der med sine sideskær skærer alle rødder over og løsner jord og ukrudt, som efterfølgende får en overkøring med biorotoren, der sender jord og ukrudt op i luften med 80 kilometer i timen. Da ukrudtet er lettest, lander det øverst, og vil under de rigtige forhold tørre ud.

- Harven laver fuld gennemskæring og har nogenlunde samme effekt som en skrælpløjning. Den er bare noget hurtigere, forklarer Henrik Pedersen, der satser på at kunne tage omkring tre hektar i timen med den fem meter brede dybdeharve.

Det primære formål med harven er at gøre markerne klar til økologiske majs. En opgave, der kommer til at fylde omkring 250 hektar i denne sæson.

- Derudover kommer vi nok til at klare omkring 100 hektar med ukrudtsbekæmpelse i andre marker, fortæller Henrik Pedersen, der godt kan mærke at mange af de økologer, han servicerer, efterhånden har mange år uden pesticider på bagen.

- Der er mange gamle økologer, hvor ukrudtet begynder at hobe sig op. Så jeg har gået og kigget efter noget, der kunne løse problemerne de sidste tre år, siger maskinstationsindehaveren, der blandt andet valgte Kverneland-harven på grund af dens simple opbygning.

 Gps-spredning og Vizura

Netop dybdeharven bliver et af samtaleemnerne, når Henriks Markservice for første gang indtager sin helt egen stand på Agro Nord, og sammen med biorotoren og en gyllevogn har harven fået plads på græsset uden for Messecenter Vesthimmerland.

Henrik Pedersen regner også med at møde kunder til en snak om mulighederne for kalk- og gødningsspredning med gps, som man tilbyder fra denne sæson, eller gyllespredning med tilsat Vizura for at mindske fordampningen, som han efter testkørsel sidste år, ser store muligheder i.

- Vi kørte det blandt andet ud i roerne hos min bror, og her gav det altså op til 20.000 foderenheder. Og der er også andre, der mener, at de kan se forskel, konstaterer han.

Henriks Markservice beskæftiger i højsæsonen 10 medarbejdere og passer omtrent 4.000 hektar i området mellem Aalborg, Hobro og Aars, hvor maskinstationen har hjemme. Omkring halvdelen af kunderne er økologer.

Stand 406

Læs også