- Ved at samensilere roetop og halm løser vi ligningen 2 + 2 = 5, fortæller Bo JM Secher, Agricenter Danmark, Nordic Sugar.
BIOGAS Flere forsøg har i de senere år vist, at både roetop og halm kan udnyttes til biogas. Og begge produkter er gode, forudsat de behandles optimalt. Det vil sige, at halmen findeles, så den kan omsættes lettere, og roetoppen lagres, så der undgås saftafløb.
- Produkterne kan dog også have ulemper. For eksempel kan halmen danne et flydelag i biogas-reaktoren, og roetoppen kan være svær at lagre uden tab, fortæller Bo JM Secher, Agricenter Danmark, Nordic Sugar.
Han tilføjer videre: - Ved at ensilere roetop og halm samtidigt kan der opnås mere biogas, end hvis produkterne blev forgasset hver for sig. Vi løser ligningen 2 + 2 = 5.
Forsøg med små portioner
Bo JM Secher oplyser i den forbindelse, at Nordic Sugar sammen med en gruppe dyrkere og maskinstationer har igangsat et demonstrationsprojekt.
- I forsøg med små portioner er det påvist, at det kan være en fordel at samensilere de to produkter. I det rette forhold kan man opnå en biomasse, som har en tørstofprocent over 30, og som dermed kan ensileres uden safttab, forklarer han og fortsætter:
- Derudover medvirker saften fra roetoppen til, at halmen bliver lettere fordøjelig for bakterierne i reaktoren, og halmstråene får en konsistens, så de ikke danner et flydelag.
- Blandingen er dog ikke udført i større skala, så vi mangler fortsat at fastlægge den rigtige metode til at få en god ensilage. Med flere biogasanlæg i roedyrkningsområdet, og flere på vej, ønsker vi derfor at få belyst om det også i praksis og i større skala er et interessant produkt, påpeger Bo JM Secher.
Tre forskellige metoder
Nordic Sugar har derfor taget initiativ til, og gennemfører et projekt, hvor tre forskellige metoder undersøges.
- Vi undersøger blanding med en fuldfoderblander, blanding med en almindelig møgspreder i et planlager, og blanding til en markstak. Enten i en traditionel markstak, eller ensileret i en pølse, som det kendes fra for eksempel roepulp.
De første to ensileringer er gennemført, og de er, ifølge Bo JM Secher, gået godt.
- Vi har opnået topudbytter på 15-25 tons pr. hektar, og kan med 6 hektar roetop producere 180 tons ensilage eller cirka 240 kubikmeter før stakken måske falder lidt sammen.
- Prøveensileringerne vil senere blive forgasset på biogasanlæg, og der vil blive lavet gasanalyser for at belyse potentialet, lyder det afslutningsvis fra Bo JM Secher.
jhal