Det er nu 10 år siden, at to sønderjyder, Jens Peter Aggesen og Thorkild Fink, stiftede Agerskovgruppen. De to havde været til møde på statens Miljøcenter Ribe og hørt et foredrag om, hvad der ventede som følge af vandplanerne og VK-udspillet fra 2009 »Grøn Vækst«.

Efter mødet lød det fra Jens Peter Aggesen til sin kompagnon, at »det her lukker dansk landbrug. Vi må gøre noget«.

- Da jeg kom hjem, kunne jeg ikke sove. Jeg tænkte og tænkte. Drak et glas rødvin, som jeg tror blev til en hel flaske. Næste morgen ringede jeg til Thorkild Fink, og så blev vi enige om, hvad der skulle gøres, siger Jens Peter Aggesen, der fortæller, at der hurtigt blev taget kontakt til en række andre landmænd i det sønderjyske.

Møde med minister

Allerede få dage senere var det, som blev til Agerskovgruppen, med ultrakort varsel med til at arrangere møde med daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) på Agerskov Kro, hvor cirka 160 landmænd dukkede op med det klare budskab, at kvælstofkravene skal sænkes markant, og fokus i vandmiljøet skal over på fosfor.

Året efter – i 2012 – havde man juraprofessor Peter Pagh med speciale i miljøret og daværende formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, samlet på Agerskov Kro. Og siden har Agerskovgruppen arrangeret en lang række af stormøder, som næsten hver gang handler om danske landmænds rammevilkår. Jens Peter Aggesen skønner, at cirka 7.000 er mødt op til de møder, som man har holdt.

- Det er da ikke mange andre, der kan præstere. Folk kommer jo fra hele landet, siger i forbindelse med et »jubilæumsinterview« til Effektivt Landbrug.

Også flere traktordemonstrationer er det blevet til i de seneste 10 år, mens der også er blevet holdt en række møder med politikere. Primært dem fra blå blok.

Burde være ét sted

Jens Peter Aggesen forklarer, at ligesom Bæredygtigt Landbrug, er Agerskovgruppen opstået, fordi en gruppe landmænd har været utilfredse med måden, som den store organisation Landbrug & Fødevarer har repræsenteret landbruget på i offentligheden. Siden er også opstået Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse og gruppen »Oprør fra Landet«, der stod bag de store traktordemonstrationer for nylig i København og Aarhus.

Fra Jens Peter Aggesen lyder det, at han mener, at landbruget dog ville have bedst af at være samlet et sted.

- Der burde være ét sted, hvor man tog hånd om alle de her ting, men det er ikke sket. Nu må vi så se, hvad den nye formand i Landbrug & Fødevarer (Søren Søndergaard, red.) kan gøre. Måske kan han komme med en ny stil. Foreløbig tegner det godt. Han giver et godt indtryk. Nu må vi se, om han kan skærpe profilen, men jeg er positiv over for ham, siger Jens Peter Aggesen.

I 2020 blev Agerskovgruppen til en regulær forening, da det var et krav til, at man kunne stævne staten for det samlede efterafgrødekrav.

74-årige Jens Peter Aggesen kan dermed formentlig se frem til at blive formelt valgt som formand, når foreningen på et tidspunkt kan holde sin generalforsamling. Foreløbig er den udskudt på grund af corona lige som et stormøde, som foreningen skulle have holdt her i januar.