På Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er man i fuld gang med at genoprette barokhaven. En have, som blev anlagt helt tilbage i 1720’erne.
Takket være en privat fond har Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum fået mulighed for at give barokhaven en ordentlig omgang.
Barokhaven på Gammel Estrup blev anlagt tilbage i 1720’erne, hvor datidens grevepar indrettede haven efter tidens højeste mode. Haven har derfor barokkens karakteristiske symmetriske linjer og stramme geometri. For at haven skal fremstå korrekt, som den gjorde, da den oprindeligt blev anlagt for 300 år siden, er det vigtigt med rigtig beskæring og vedligehold:
- Flere af lindetræerne, der er plantet i en allé hele vejen gennem haveanlægget, er lige så gamle som selve barokhaven, og det er derfor en unik del af herregårdens kulturmiljø, som vi passer meget på. Både lindealleen og den store lindehæk inde i selve haven er desuden helt afgørende for havens stramme og velordnede udtryk. Det er noget af det, som giver barokhaven sit storslåede udtryk, som hvert år begejstrer de mange mennesker som besøger haven i forbindelse med museumsbesøg, eller når de bruger haven rekreativt til picnic-område, hundeluftning, gå- og løbeture, fortæller Marie Aaberg Andersen, der er museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.
Fondsmidler sikrer grøn kulturarv
Genopretningen af Gammel Estrups store barokanlæg fremtidssikrer haven og genskaber den helhed, som haveanlægget udgør i samspil med herregårdens forskellige bygninger og det øvrige kulturlandskab, men det er ikke helt ligetil.
- Det er et omfattende arbejde at vedligeholde haven. Den strækker sig over et stort areal, og det kræver ekspertviden at beskære de gamle træer. Vi har desværre ikke selv midler i museets drift til den salgs store arbejder, så vi er derfor meget taknemmelige for, at GBHF – Godfred Birkedal Hartmanns Fond – har valgt at støtte genopretningen økonomisk netop i denne tid, hvor Covid-19 skaber en særlig situation for os alle og mange bruger haven som tiltrængt pusterum i hverdagen, forklarer Marie Aaberg Andersen.
teba