nye gener ind i racen.
HESTEAVL For et par måneder siden blev 12 hingsteplage af racen jyske heste hjemsendt fra fodervært Niels Holger Fisker i Nibe.
Hingsteplagene deltager i et projektsamarbejde mellem Seges og Avlsforeningen Den Jydske Hest for at bevare racen i fremtiden ved at tilføre nye gener til avlen.
Det er nødvendigt, fordi hingste, der stilles til kåring, i høj grad kommer fra de samme avlere og dermed de samme hoppestammer, hvilket har gjort, at der er kommet for lidt nyt avlsmateriale ind i racen.
- Det er ikke noget problem i dag, hvor man stadig kan have otte forskellige oldeforældre til hvert føl, men det kan blive et problem ud i fremtiden, hvis ikke der bliver bragt andre gener ind i racen, forklarer Helle Dalsgaard, som er formand for Avlsforeningen Den Jydske Hest.
Nyt blod til racen
Med baggrund i det søgte avlsforeningen en økonomisk håndsrækning ved Bevaringsudvalg for Danske Husdyrgenetiske Ressourcer til at kunne finde hingste med interessante afstamninger, og få dem samlet før ejerne formentlig ville få dem kastreret eller måske sendt til slagtning.
Morten Kargo, specialkonsulent fra Seges, blev sat på opgaven og fandt de 12 hingsteføl, som rent genetisk adskilte sig væsentligt fra de hoppestammer, de danske avlere eller anvender i avlen i dag.
I maj 2017 flyttede hingstene ind på markerne hos Niels Holger Fisker, som har været fodervært for flokken og selv havde fået to hingste udvalgt til projektet.
Ved ankomsten synede hingstene meget forskellige, og de blev alle målt, ligesom de efterfølgende er blevet det to gange inden en sidste måling blev foretaget ved hjemsendelse, så man kunne synliggøre de enkelte individers udvikling og tilvækst.
Hingstenes fremtid
Næste mål for de unge hingste er en kåring, der er minimumskravet for, at de kan bruges som »genfornyere« i racen.
Herefter vil Avlsforeningen Den Jydske Hest højst sandsynlig lave et begrænset brug på et par af hingstene.
- Der er for eksempel en, der er født med navlebrok. Her vil vi nok lave en grænse på fire bedækninger for at se, om det er noget han giver videre, siger Helle Dalsgaard.
Det halvandet år, hingstene har været samlet, har en enkelt fået ordnet tænder, ellers har der ikke været noget at bemærke på sundheden og ikke en eneste har været syg.
50 interesserede avlere
Efter kåringen skal hingstene bedække hopper rundt omkring i landet, hvor de skal fordeles til de hopper, de matcher bedst med. Det gøres via computerprogrammet EVA.
Omkring 50 avlere har meldt, at de er interesseret i at bruge de genfornyende hingste. Computerprogrammet har kigget på generne bag den enkelte hoppe, som skal bedækkes og finder derefter den af hingstene, som kan tilføre størst fornyelse til afkommet.
Efter kåringen er en enkelt hingst allerede solgt med den aftale, at den skal stilles til rådighed i avlen det første år. En bedækning koster 2.000 kroner ved de unge hingste og målet er, at alle kårede hingste skal benyttes.