Ny procedure til aflivning af dyr på marken

Efter dialog med blandt andre Landbrug & Fødevarer er Fødevarestyrelsen klar med en vejledning til landmænd, der gerne vil aflive dyr på egen gård.

SLAGTNING Flere landmænd stod med et problem, da Fødevarestyrelsen for godt et halvt år siden indskærpede, at det ikke var tilladt at aflive dyr på marken for derefter at sende de døde dyr til et slagteri. Medmindre der var tale om nødslagtning eller dyr, der var uvante med at blive håndteret.

Årsagen var, at styrelsen var blevet gjort opmærksom på, at den procedure, der blev brugt i Danmark, var i strid med EU-reglerne.

I løbet af efteråret har Landbrug & Fødevarer været i tæt dialog med Fødevarestyrelsen for at få en alternativ løsning for de landmænd, som af flere grunde ikke ønsker at transportere deres dyr levende til slagteriet.

Glæde over en løsning

Fødevarestyrelsen er nu klar med en løsning, der betyder, at landmænd igen må aflive dyr på marken, når bestemte krav til hygiejne og fødevaresikkerhed er opfyldt på bedriften.

Det glæder Landbrug & Fødevarer, der takker styrelsen for deres forståelse og samarbejdsvillighed til at finde en pragmatisk løsning. Der har under hele forløbet været en tæt dialog med styrelsen, og det er lykkedes at finde en løsning, som både tilgodeser landmændene og er i tråd med EU- reglerne, lyder det fra L&F.

- Jeg er meget glad for, at det igen kan lade sig gøre at aflive dyr på marken. Det er en god løsning for både landmænd og dyr, siger Hans Erik Jørgensen, der er formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

De såkaldte gårdslagtninger indebærer, at dyrene kan blive bedøvet og afblødt på bedriften under slagteriets autorisation. Efter afblødningen bliver slagtekroppen transporteret til slagteriet til videre behandling.

Slagtningen vil således foregå under slagteriets autorisation, og alle aktiviteter knyttet til den er slagteriets ansvar.

cab

Læs også