Tørke øger risiko for storbrande i landbruget

Over hele landet er høsten allerede i gang, og tørken gør sit til, at man skal passe ekstra godt på de brandfarer, der lurer.

Således har alle landets kommuner nu indført helt eller delvist afbrændingsforbud.

Det meget tørre vejr i løbet af den seneste tid betyder også, at der kan opstå farlige situationer med både traktorer og mejetærskere, som bliver efterladt i halmlader, hvor landmanden i den travle høsttid måske ikke lige har tænkt på, at det er en sprængfarlig cocktail.

- Vi ser hvert år, at der opstår endda meget voldsomme brande, fordi en ophedet traktor eller mejetærsker kommer for tæt på halmen i laden. Men i år er risikoen særlig stor, fordi det er ekstremt tørt over hele landet, siger markedschef i Alm. Brand, Jesper Clausen.

Dyre og omfattende skader
Halmbrande udvikler sig ofte meget hurtigt, og skaderne på bygninger og udstyr er typisk omfattende. Afhængigt af bygningsopdelingen på den enkelte landejendom ligger skadessummen typisk mellem 1,5 og seks millioner kroner.

- Dertil kommer, at konsekvenserne for den enkelte landmand også er store. Dels er der selve skaden, men der kan også være tale om et betydeligt driftstab og så selvfølgelig en del ekstra arbejde som følge af branden, siger Jesper Clausen.

Vejrudsigterne byder også på tørt vejr de kommende uger, og det vil kun gøre risikoen endnu større, advarer Jesper Clausen.
- Det betyder, at man virkelig skal tænke sig om, inden man placerer en varm maskine nær det knastørre halm. Der skal bare en lille gnist til at lave rav i den og skabe en brand, der hurtigt kan komme ud af kontrol. Vi opfordrer derfor til, at man parkerer sin traktor og mejetærsker langt fra halmopbevaringen og slet ikke placerer maskinerne under samme tag som halmen, siger han.
 

Læs også