Kvægbrugere skal bidrag til færre uheld på bedrifterne

Et række interviews med kvægbrugere, som har være involveret i en ulykke ved håndtering af deres dyr, skal danne baggrund til anbefalinger med særlig fokus på de fysiske rammer, dyrenes adfærd og dyr-menneske-interaktioner. Alt sammen for at nedbringe antallet af ulykker.

- Man kan jo bare se på landbrugets egen »Indretning af stalde til kvæg - danske anbefalinger«. Her er der fokus på at tilgodese dyrenes behov, mens der ikke er meget at komme efter i forhold til fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed, siger Kent Nielsen, som er souschef ved Arbejdsmedicin på Regionshospitalet Herning. Han står i spidsen for en ny undersøgelse med fokus på sikkerhed.
Arkivfoto: Camilla Bønløkke
- Man kan jo bare se på landbrugets egen »Indretning af stalde til kvæg - danske anbefalinger«. Her er der fokus på at tilgodese dyrenes behov, mens der ikke er meget at komme efter i forhold til fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed, siger Kent Nielsen, som er souschef ved Arbejdsmedicin på Regionshospitalet Herning. Han står i spidsen for en ny undersøgelse med fokus på sikkerhed. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Kvægbrugere har for nylig modtaget en mail i deres indbakke med en opfordring til at lade sig interviewe, hvis man har været involveret i et uheld.

Det sker for at grave dybere i årsagerne til de alt for mange uheld ved håndtering af kvæg, skriver Landbrugsinfo.

- Vi kan sagtens trække data fra Arbejdstilsynet om antal brækkede hænder, trykkede ribben og kvaste fødder. Men de nærmere omstændigheder kender vi ikke. Dem skal vi kende for at kunne ryste posen og tænke nyt i forebyggelsen af uheld ved håndtering af kvæg, siger souschef Kent Nielsen ved Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning.

Derfor vil han gerne i kontakt med personer fra hele landet, som har haft uheld eller er kommet til skade ved arbejdet med dyrene – både alvorlige skader og mindre skader. Det skal ske som første led i et stort forskningssamarbejde, som Seges har indgået med blandt andet Region Midtjylland og Aarhus Universitet. 

Kent Nielsen vil gennem interviews dykke ned i de fysiske rammer omkring ulykken, dyrenes adfærd og de involveredes adfærd.

- Vi ved, at alle tre faktorer har indflydelse på uheldene – men vi er ikke i stand til på forhånd at »måle« i en stald, hvor og hvor stor risikoen for arbejdsulykker er. Det skulle vi gerne blive i stand til gennem vores projekt. Vores mål er at udarbejde en liste af indikatorer og anbefalinger med særlig fokus på de fysiske rammer, dyrenes adfærd og dyr-menneske-interaktioner, forklarer Kent Nielsen.

Ud fra blandt andet interviews og analyser af håndteringsulykker vil Kent Nielsen og hans forskerkolleger udarbejde anbefalinger til indretning af stalde, der minimerer risikoen for arbejdsulykker.

- Man kan jo bare se på landbrugets egen »Indretning af stalde til kvæg - danske anbefalinger«. Her er der fokus på at tilgodese dyrenes behov, mens der ikke er meget at komme efter i forhold til fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed, konstaterer Kent Nielsen.

Forskerne vil desuden tage fat i den megen teknologi, som findes på danske kvægbedrifter og undersøge, om den kan bruges til at understøtte arbejdssikkerheden.

teba

Læs også

Seges sætter fokus på landbruget som attraktiv arbejdsplads
Medarbejderes overarbejde kan koste dyrt
Husk at anmelde arbejdsskader – for både din medarbejders og din egen skyld
Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter
Pas på svovlbrinte
Overarbejde kan udløse bøder og stress