Stor efterspørgsel på sydsjællandsk møsterbesætning

Lars Stenbek har eksporteret et stort antal avlsdyr fra sin jerseybesætning nær Næstved til blandt andet Albanien.

Lars Stenbek og hans kone, Dorte, har en mønster-jerseybesætning på 180 køer og tilsvarende opdræt på deres 195 hektar store ejendom i Lov syd for Næstved.

- Jeg bliver i den grad kimet ned af eksportører, der vil købe avlsdyr – det er helt sindssygt. Og jeg snakker principielt med alle, fortæller Lars Stenbek, der videre oplyser:

- Danish Jersey Export får dog langt de fleste og har – som langt den største jerseyeksportør herhjemme – fået de store ordre til Albanien. Vi har leveret en hel del dyr og flere er på vej, siger Lars Stenbek, der sælger flere typer af sine jersey.

- Jeg har solgt lakterende køer til England om efteråret, når græsningssæsonen slutter. Det er førstegangskælvende, som vi sender derover. Vi har så kalven til næste gang.

Den sydsjællandske malkekvægproducent sælger 40-50 avlsdyr om året – både løbekvier, højdrægtige kvier og lakterende køer afhængig af, hvad der skal bruges.

Klargøring til eksport

Det praktiske omkring klargøring af avlsdyrene til eksport er ret enkel. Han skal have fat i dyrlægen, der laver et såkaldt kvægpas og en eksportregistrering.

- Dyrene skal være fri for ringorm. Resten klarer Danish Jersey Export, der har set alle dyrene i forvejen. Der er ingen særlige krav om vaccinationer, forklarer Lars Stenbek og oplyser, at avlsdyrene køres til opsamlende karantænestalde i Jylland, inden de ryger sydpå i store lastbiltræk.

Jersey er den nationale kvægrace i Albanien, der også har Europas næsthøjeste antal af jerseykøer – kun overgået af Danmark. Det vurderes, at den store jersey-efterspørgsel ser ud til at fortsætte, og det vil Lars Stenbek naturligvis også benytte sig af.

- Vi vil helt klart gøre mere i avlsdyr – blandt andet ved brug af kønssorteret sæd, så vi får flere kvier til salg, oplyser sydsjællænderen. 

Læs også