Med skaller skal æg dannes

Siden 1936 har Erling Rasmussens familie gennem foderstofindustrien leveret muslingeskaller til racefjerkræavlere samt til ægproducenterne.

For år tilbage var det almindeligt, at private fjerkræavlere knuste æggeskaller fra kogte æg eller fra æg anvendt i madlavningen, hvorefter de blev smidt ud i hønsegården, så hønsene fik den nødvendige kalk til knogler og til at producere æg.
Sådan er det kun de færreste steder i dag, hvor man kan købe en pose muslingeskaller hos grovvarerhandleren, alternativt indgår de i færdigkøbt foder til hønsene, og sådan som fjerkræindustrien anvender det.
I dag kommer skallerne, der stammer fra hjertemuslinger, fra Nordsøen ved Norges vestkyst, fra Nordatlanten omkring Færøerne og fra muslingekogerier på Mors.
Det fortæller Erling Rasmussen, der er indehaver af DanShells ApS og samtidig anden generation efter stifteren, der tilbage i 1936 etablerede virksomheden Udbyhøj Skalleleje.


Strømlinet industrivirksomhed

- Dengang gik min far, Sigvald Rasmussen, rundt på spidsen af Norddjursland og gravede i undergrunden for at finde tomme aflejrede muslingeskaller, som han sigtede fra sandet, inden de blev soltørret, puttet i poser og solgt til de nærmeste fjerkræavlere og -producenter.
Sigvald Rasmussen kunne se et forretningspotentiale i skallerne. Han udviklede, drev og ledede skalleriet i 52 år frem til sin død i 1988, hvor sønnen, Vagn Rasmussen, tog over.
Virksomheden udviklede sig videre stødt og roligt gennem årene – fra alt foregik med håndkraft til at være en strømlinet industrivirksomhed.
I 2005 overtog Sigvald Rasmussens anden søn, Erling Rasmussen, virksomheden, og han ændrede firmanavnet til DanShells ApS, som følge af øget salg til eksportmarkederne.


Uundværlig ingrediens

- I dag er vores primære kunder foderstofindustrien, blandt andet DLG og Danish Agro. Vi har kunder i hele Norden samt i Tyskland. Vi sælger ikke selv direkte til fjerkræproducenterne, fortæller Erling Rasmussen.
 Skallerne anvendes den dag i dag som et nødvendigt tilskud til fjerkræ, og er en ingrediens i fjerkræfoder på samme måde som eksempelvis majs og korn.
Videre fremhæver Erling Rasmussen, at skallerne er økologiske, statskontrollerede, ISO 22000, GMP+, og QS-certificerede, og er på ingen måde rørt af menneskehånd.
- Vores skaller tilsættes ikke noget som helst. Det eneste, vi gør ved dem, er, at de tørres i store rotationsovne, hvorefter de sorteres i forskellige størrelser, puttes i poser og sælges.
 

Økologiske skaller

På spørgsmålet hvordan man kan garantere, at skallerne er økologiske med tanke for alt det, der flyder rundt i havene, siger Erling Rasmussen:
- Skallerne er tusindvis af år gamle, og har ligget i havvand i årevis, når vi henter dem ind på produktionsområdet. Og heller ikke der kommer de i berøring med fremmedstoffer.
Videre fortæller Erling Rasmussen, at skallerne bliver varmebehandlet. Først soltørres de, og derpå tørres de ned til under to procent vand i en stor rotationsovn, hvor temperaturen kan komme op på 400 til 600 grader.
- Samtidig sikrer vi, at de er salmonellafri, ligesom de bliver kontrolleret for kolibakterier, oplyser Erling Rasmussen. 
Afslutningsvis knuses skallerne og får dermed en struktur, så hønerne kan arbejde med dem, når de kommer ned i kråsen. Der hjælper skallerne med at male foderet. Derudover giver de kalk til hønens knogler og kalk til at producere æg.
De hvide hjertemuslinger indeholder betragteligt kalk- og calciumindhold, mens der stort set ingen calcium er i blåmuslinger.

Læs også