Dollarkursen gavner amerikanske virksomheder
Donald Trumps ønske om at styrke de amerikanske virksomheders konkurrenceevne på verdensmarkedet ser ud til at lykkedes. Med lavere skatter for de amerikanske forbrugere og virksomheder og en svækket dollar, står de amerikanske virksomheder stærkere end længe på eksportmarkedet.
Donald Trump means business.
Den kontroversielle forretningsmand og præsident for det store land mod vest har haft stor succes med at styrke de amerikanske virksomheders konkurrencemæssige formåen i forhold til lande her i Europa, efter hans valgsejr i november måned 2016.
Et af den amerikanske præsidents store mantraer har siden hans indtrædelse som præsident den 20. januar 2017 været, at fokusere indad frem for udad. Det vil sige, at han ønsker at gavne landets egen sikkerhed og økonomi, frem for at hjælpe resten af verden. Og man må sige, at han indtil videre har haft succes med det sidste, at gavne økonomien hos ikke mindst de amerikanske virksomheder. Ikke nok med skattelettelser til borgere, der har gjort dem i stand til at forbruge og dermed købe flere varer hos de amerikanske virksomheder, så har skattelettelser for den amerikanske industri også gavnet de amerikanske virksomheders konkurrencemæssige formåen på eksportmarkedet.
Svækket dollar gavner konkurrence
En af de væsentligste grunde til, at amerikanske aktier lige nu performer flot i forhold til aktier i resten af verden, er ikke blot de lavere skatter, men i høj grad også en svækket dollar. Den svækkelse af dollaren, som vi har oplevet siden dag èt for præsidentens valgsejr, gør nemlig, at de amerikanskproducerede varer bliver billigere ude på verdensmarkedet på grund af, at dollaren har mistet en stor del af dens værdi hen over de seneste 14 måneder.
Effekten af den lempelige finanspolitik overfor amerikanske virksomheder, ses tydeligt i de store amerikanske aktieindex, der dag efter dag slår nye rekorder, mens for eksempel det ledende europæiske aktieindex DAX30 over de 30 største tyske aktier, har haft svært ved at følge trop med den buldrende optur som aktierne oplever i USA.
Den politik, som den amerikanske præsident fører for at gavne amerikanske virksomheder, sker med andre ord på bekostning af europæiske virksomheders muligheder for at afsætte deres varer på verdensmarkedet, da europæiskproducerede varer bliver relativt dyrere i forhold til de amerikanskproducerede varer.
Dollarkursen i markant nedtur
Hvis vi tager et kig på dollarkursen i forhold til euroen, så får vi et tydligt svar på, hvorfor der er opstået denne skævvridning af konkurrenceforholdet mellem amerikanske og europæiske virksomheder og hvorfor amerikanske aktier oplever en markant opblomstring, i en periode hvor aktiemarkedet i Europa udviser stor usikkerhed.
Efter den amerikanske præsidents valgsejr i 2016 ramte euroen i forhold til dollaren et lavpunkt i kurs 1,0340. Siden er euroen blevet styrket og dollaren blevet svækket, hvilket betyder, at kursen for euro i forhold til dollar nu ligger og handler i underkanten af 1,2080. Dermed har dollarkursen hen over de seneste 14 måneder tabt næsten 17 procent i værdi i forhold til euroen. Selvom de seneste dage har budt på lidt styrkelse af dollarkursen i forhold til euroen, så tyder alt teknik på, at dollarkursen i løbet af 2018 vil miste yderligere terræn i forhold til euroen.